Camera Deputaților a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii in cazul în care au loc situaţii extreme. Urmează acum ca legea să fie promulgate.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Aceste prevederi vor fi aplicate părinților care au copii cu vârste de până în 12 ani, înregistrați într-o unitate de învățământ și părinților care au copii cu dizabilități.

Părinții care vor fi puși în astfel de situații vor primi 75% din salariul net pentru perioada în care stau acasă cu copiii.

Este de menționat faptul că zilele libere plătite vor fi acordate la cererea unuia dintre părinți, iar prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ, potrivit Digi 24.