Evenimentul Zilei > Social > Veste-bombă din Parlament! Pensiile speciale vor fi impozitate
Veste-bombă din Parlament! Pensiile speciale vor fi impozitate

Veste-bombă din Parlament! Pensiile speciale vor fi impozitate

Partidele parlamentare au ajuns la un consens pentru impozitarea pensiilor speciale cu 85% pentru pensiile care trec pragul de 7.000 de lei.

Atenţie! Nu se impozitează toată pensia, ci doar ceea ce depăşeşte pragul de 7.000 lei.

Aşadar, pensiile senatorilor şi deputaţilor  care trec pragul de 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, a decis joi plenul Parlamentului, care a votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

S-au înregistrat 354 de voturi „pentru”, o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor.

Legea prevede impozitarea tuturor pensiilor, printre care ale magistraților, polițiștilor, militarilor, diplomaților 

Deputatul USR, Cristian Seidler, a criticat plafonul de 7000 de lei impus de PNL și PSD, susținând că pensiile speciale ale parlamentarilor nu vor fi atinse de impozitarea cu 85%. Legea trebuie să treacă și de Curtea Constituțională, deoarece judecătorii CCR au declarat neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Mai mult, USR a cerut scoatere de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează „prevederi”, ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţii cu 276 de voturi.

Pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează cu 10%

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă”.

Conform unui amendament, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei„, relatează Agerpres.

Olguţa Vasilescu, despre lege

„Toate categoriile de pensii speciale sunt impozitate începând cu acest proiect de lege. Nu mai există vreo categorie de pensie specială care să nu fie impozitată. Din punctul nostru de vedere, legea este constituțională. Dacă pensia magistratului, parlamentarului are o contribuție de peste 7.000 de lei până la acea cotă se aplică impozitul de 10%. Ai contribuit pentru 8.000 de lei, impozitul o să fie 10%. Am făcut o lege bună care să nu poată fi contestată. A fost o decizie politică și votul a fost în unanimitate”, a declarat fostul ministru al Muncii.