Potrivit premierului, Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

”Preocuparea noastră a fost să susţinem producători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată. Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină”, a spus Ludovic Orban, întrucât va creşte foarte mult consumul zilnic al acestora.

“Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă, pentru că împiedică transmiterea de particule şi reduce posibilitatea de infectare în mijloace de transport în comun, în spaţii închise, în birouri, în spaţii comerciale. Ştiţi că preocuparea noastră de la începutul epidemiei a fost să susţinem producători români care să introducă în fabricaţie astfel de măşti. E vorba de măştile cunoscute ca măşti chirurgicale.

Avem deja instalate utilaje noi, care au o capacitate semnificativă de producere, facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Ştiţi că am luat decizia ca la Ministerul Apărării să se facă certificarea, autorizarea producătorilor pentru astfel de echipamente, să se facă certificarea, autorizarea producătorilor pentru astfel de echipamente, pentru că altfel lucrurile mergeau foarte greu. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină.

Pentru persoane, să spun, vulnerabile, din care sunt sub incidenţa Legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti nu contra cost”, a precizat șeful executivului, la Institutul Cantacuzinp, unde a fost în vizită.

Întrebat dacă că preţul măştilor ar putea fi plafonat, premierul a răspuns: ”Ne gândim şi la acest subiect”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, măsura urmând a fi valabilă până anul viitor.

Premierul Ludovic Orban a vizitat, joi, Institutul Cantacuzino din București.

Ludovic Orban a adăugat că guvernul are ca prioritate resursele financiare pentru plata pensiilor, salariilor și investiții, potrivit europafm.ro.