Evenimentul Zilei > Justitie > Verdict zdrobitor al Curții de Apel. Candidata PSD, condamnată la închisoare
Verdict zdrobitor al Curții de Apel. Candidata PSD, condamnată la închisoare

Verdict zdrobitor al Curții de Apel. Candidata PSD, condamnată la închisoare

Directoarea SPIT Constanţa a condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru contracte fictive de prestări.

Virginia Uzun, directorul suspendat al Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, a fost condamnată definitiv, miercuri, de către Curtea de Apel Constanţa la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce anterior, la instanţa de fond, fusese achitată, conform minutei publicate pe portal. Virginia Uzun a fost candidat PSD la alegerile locale pentru primăria orașului Eforie.

Conform rechizitoriului instrumentat de Serviciul Teritorial Constanţa al DNA, în perioada noiembrie – decembrie 2017, inculpata Uzun Virginia, în calitate de director executiv al instituţiei, a aprobat două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, şi asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

Procurorii au stabilit că serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către SPIT. Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.

Prejudiciu de zeci de mii de lei

Astfel au fost efectuate plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru SPIT Constanţa şi, totodată, un folos necuvenit pentru asociaţia prestatoare a serviciilor respective.

„Efectuarea plăţilor ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei, care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum şi de inculpatele Trentea Tatu Carmen Aurelia şi Raşid Ghiulendan care, în calităţile menţionate mai sus, au semnat contractele şi au ordonanţat la plată cursurile respective”, se arată în rechizitoriu.

În context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de preşedinte al asociaţiei, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpatele Uzun Virginia, Raşid Ghiulendan şi Trentea Tatu Carmen Aurelia), iar în perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociaţiei pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă şi să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.

Uzun Virginia, condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare

Astfel, în urma judecării apelului, instanţa a dispus, miercuri, condamnarea inculpatei Uzun Virginia la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendare, şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi un termen de supraveghere de 3 ani.

De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Coronea Bogdan a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, executarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, impunând totodată desfiinţarea unui număr de 30 de certificate de participare la sesiunile de formare profesională (workshop) emise pentru un număr de 12 persoane din perioada 02-05.11.2017 şi pentru 18 persoane în data de 19.12.2017.

Raşid Ghiulendan, fost şef al compartimentului Resurse Umane din cadrul SPIT Constanţa, şi Carmen Aurelia Trentea Tatu, fost director executiv adjunct, au fost achitate.

În prima instanţă, toţi inculpaţii din dosar fuseseră achitaţi la Tribunalul Constanţa.