Judecătorii Curții de Apel vor stabili, astăzi, definitiv, care este adevărul în cel mai mare mister din ultimii cinci ani: a ucis-o sau nu polițistul Cristian Cioacă pe soția sa, Elodia Ghinescu, dispărută din anul 2009? Cioacă a fost deja găsit vinovat de omor, în iulie 2013, de prima instanță de fond, Tribunalul Argeș.

Variantele polițistului

Anul trecut, acesta a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat şi profanare de morminte. Sentinţa a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, procurorii cerând o condamnare mai dură, iar Cioacă, achitarea. Ce se poate întâmpla azi?

1. Judecătorii pot da dreptate procurorilor care cer pedeapsa maximă pentru crimă. Altfel spus, 25 de ani de închisoare pentru Cioacă.

2. Mama și fratele Elodiei solicită ca polițistul să fie încarcerat pe viață. Pentru asta, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a cerut pe 20 mai schimbarea încadrării juridice a faptei din omor în omor calificat cu premeditare prin cruzimi şi de interes material.

3. Cioacă poate primi o condamnare mai mică față de cea de 22 de ani dată pe fond. La ultimul termen, instanţa a pus în discuţie schimbarea încadrării în cazul acestuia din omor în lovituri cauzatoare de moarte. Codul Penal prevede pedepse între 6 și 12 ani.

4. În schimb, avocata lui Cioacă, Maria Vasii, solicită achitarea clientului său, susţinând că Elodia nu a fost ucisă pentru că trupul său nu a fost găsit.

5. Magistrații ar putea chiar trimite dosarul la instanța de fond pentru rejudecare.

A mai fost în închisoare

În data de 14 februarie, un complet de divergență al Curții de Apel Pitești a admis cererea lui Cristian Cioacă de ridicare a arestului preventiv și înlocuirea cu măsura controlului judiciar, decizia fiind executorie. Imediat, acesta a fost eliberat din Penitenciarul Colibași unde era încarcerat și chiar și-a reluat slujba la Poliție. Cristian Cioacă s-a aflat în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârșitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibași.