Astfel, pentru un an de detenție petrecută în pușcăriile comuniste, un fost deținut politic care primea până acum 400 de lei, va încasa, după majorare, 700 de lei.

„Până în 2014, pentru un an de detenție primeam 200 de lei, dar nota bene: la un moment dat, pensia mea de inginer, cumulat cu reparația de la deținuți nu făcea cât indemnizația unui revoluționar cu rol determinant, categoria nou-creată după 25 de ani, care ia în mână 2.810 lei pe lună. În 2014, Ponta ne-a dublat de la 200 la 400 de lei și acum, de la 1 august, de la 400 la 700 de lei – 75%“, a declarat Octavian Bjoza, citat de Bugetul.ro

Octavian Bjoza a arătat că ar fi dedorit ca și copiii foștilor deținuți politici să primească îndemnizații deoarece au fost persecutați de comuniști la fel ca și părinții. Potrivit spuselor sale, aceștia au fost împiedicați să urmeze școlile la care ar fi dorit să meargă sau să facă meseriile pentru care s-au pregătit.

„Noi am vrut dintotdeauna să introducem și copiii, să primească măcar 500 de lei, dar nu a fost posibil. Copiii au suferit alături de mamele lor, care au rămas acasă. N-au putut face meserii la timp, facultăți, vai de capul lor. (…) Am avut un fiu care a visat să se facă ofițer de marină. A reușit la Liceul de Marină din Constanța. După două luni, l-au dat afară (…)”, a relatat președintele AFDPR.

El s-a arătat nemulțumit pentru că foștii activiști de partid, ofițeri de miliție și de securitate sau procurori comuniști, împotriva cărora s-a ieșit în stradă în 1989, au primit certificate de revoluționari cu rol determinant în Revoluție și se bucură de privilegiile acordate acestora.