Evenimentul Zilei > International > Venezuela: Juan Gaidos încearcă să obțină sprijinul armatei și îndeamnă la respectarea ultimatului dat de UE
Venezuela: Juan Gaidos încearcă să obțină sprijinul armatei și îndeamnă la respectarea ultimatului dat de UE

Venezuela: Juan Gaidos încearcă să obțină sprijinul armatei și îndeamnă la respectarea ultimatului dat de UE

Juan Gaido, cel ce s-a autoproclamat președinte al Venezuelei a lansat propunerea organizării a două manifestații cu scopul de a determina armata să susțină opoziția și să sprijine organizarea de alegeri libere.

Până în acest moment, armata este unul dintre principalii susținători ai lui Nicolae Maduro

Îndemnul acestuia este: „Miercuri de la miezul zilei până la 14:00, oriunde în Venezuela vom ieşi în stradă pentru a cere forţelor armate să vină de partea poporului, iar sâmbătă chemăm la o mare mobilizare în întreaga Venezuelă în sprijinul susţinerii acordate de Uniunea Europeană şi al ultimatumului dat' de ţări europene, a declarat duminică seara preşedintele parlamentului venezuelean de 35 de ani.”

Nicolas Maduro este somat de către Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Olanda și Portugalia să organizeze alegeri libere. În caz contrar, aceste state urmează să îl recunoască pe Juan Gaido drept președinte legitim al Venezuelei. Această variantă este respinsă de Maduro, acesta refuzând o asemenea posibilitate.

Încercările de fidelizare a armatei de către președintele parlamentului venezuelean se observă în propunerile sale de amnistiere a tuturor militarilor și funcționarilor care vor trece de partea sa, lansând următorul îndemn: „Astăzi, ne-am dus să întindem mâna. Soldat al Venezuelei, ne punem speranţele în tine şi în angajamentul tău faţă de Constituţia noastră', a spus preşedintele autoproclamat. 'Nu este momentul să-ţi fie frică!”.

Soldații au rupt documentele care conțineau textul legii și care le-a fost înmânat de către opozanți, reafirmându-și atașamentul față de Nicolas Maduro.

Un semnal către armată vine și din partea Atașatului militar al Venezuelei la Washington- colonelul José Luis Silva, acesta declarând că nu îl mai recunoaște pe Maduro drept președinte legitim al țării.

Sâmbătă a avut loc o reuniune a Adunării Generale a ONU în care secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat ca țările să fie de partea forțelor libertății. John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională a lui Donald Trump a afirmat că orice încercare de a intimida opoziția sau personalul diplomatic american din Venezuena nu va rămâne fără un răspuns semnificativ.

Printre susținătorii lui Gaidos regăsim și Australia și Israelul, iar printre cei ai lui Maduro se regăsesc  Rusia, China, Turcia, Coreea de Nord, cuba, Nicaragua, informează Agerpres.

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: