Evenimentul Zilei > Actualitate > Vela schimbă tonul: ,,Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”
Vela schimbă tonul: ,,Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”

Vela schimbă tonul: ,,Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a dat asigurări luni că în România sunt disponibile paturi pentru pacienţi cu COVID-19 la Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Întrebat de ziarişti dacă este adevărat că nu mai sunt locuri la ATI, Vela a răspuns: „Nu ştiu cine v-a spus. Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a menţionat că există alte opţiuni dacă un spital rămâne fără paturi pentru pacienţi cu COVID-19.

„Când Timişoara spune că nu mai are locuri la ATI, atunci înseamnă că nu are locuri la ATI. Una este situaţia care a fost în starea de urgenţă, una este situaţia care este acum. În starea de urgenţă am avut medici detaşaţi, medici care au lucrat în alte spitale să sprijine structura pentru COVID. O parte dintre ei s-au întors la locul lor de muncă. Deci, există locuri”, a adăugat Arafat, arătând că pacienţii pot fi transportaţi în alte oraşe atunci când este necesar.

Vela: Este clar că avem o creștere

„Este clar că avem o creştere, este clar că avem focare, este clar că aceste focare sunt cumva regionalizate, în anumite zone şi judeţe. Nu este la nivel naţional. Dacă luăm studiul pe suta de mii de locuitori, o să vedeţi că sunt câteva judeţe care ocupă podiumul.

Dacă ne concentrăm spre a comunica mai bine, spre a explica cetăţenilor din respectivele zone că trebuie să respectăm toate regulile, că trebuie să ne luăm toate măsurile de protecţie, eu cred că acest nivel de alarmare, evoluţia şi dinamica acestei creşteri se vor opri la un moment dat şi vor fi într-un platou de siguranţă, după care, sper eu, şi de coborâre”, a mai spus Vela.

El a adăugat că nu vrea să se creeze impresia că anumite instituţii raportează date diferite faţă de altele.

„Se fac speculaţii, teoria conspiraţiei, că există, că nu există. Eu vreau să discut inginereşte. Numărul de cazuri înregistrate în ATI sunt internări vizibile, reale. Am fost sâmbătă la Timişoara, am vorbit cu domnul doctor Musta, nu mai au locuri în ATI. Am dus acolo unitatea de Terapie intensivă mobilă şi cred că zilele următoare şi Ministerul Apărării va deschide spitalul de campanie. Aceasta este o realitate concretă. Există bolnavi de coronavirus, indiferent câte testări şi câte raportări se fac şi ce se raportează. Discutaţi cu familii care au pierdut pe cei dragi”, a adăugat Vela.

,,Acestea sunt drame, sunt lucruri care există printre noi, indiferent de conspiraţii, de numere de raportări. (…) Virusul nu distinge între femei şi bărbaţi, între tineri şi seniori, între suporteri ai PSD sau ai PNL, virusul este invizibil şi deosebit de agresiv. Depinde de fiecare dintre noi cum ne apărăm. Nu poate veni presa, cu oricâte mesaje de interes public, sau autorităţile să impună reguli, dacă noi, ca cetăţeni, nu le respectăm”, a concluzionat Vela.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: