O vedetă PROTV, implicată într-un SCANDAL IMENS! Ce se afirmă în DREPTUL LA REPLICĂ?
Editura Evenimentul si Capital

O vedetă PROTV, implicată într-un SCANDAL IMENS! Ce se afirmă în DREPTUL LA REPLICĂ?

Autor: | | 0 Comentarii | 33386 Vizualizari

Celebru pentru rolurile din „Aferim!” şi „Las Fierbinţi”, actorul Cuzin Toma a creat un scandal imens după ce a vrut să afle de unde provin sumele încasate de la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi care este formula de calcul după care reies aceste sume datorate artiştilor.

UPDATE: În urma celor menţionate în articol, publică dreptul la replică al celui vizat.

Drept la replică la afirmațiile publice ale actorului Toma Cuzin cu referire la cota reținută de CREDIDAM și “formula de calcul” solicitată de acesta

Ca urmare a apariției pe site-ul Evz.ro a materialului “O vedetă PROTV, implicată într-un SCANDAL IMENS! A transmis ce a făcut, LIVE, pe Facebook – VIDEO”, în baza dreptului la replică vă solicităm să publicați următorul text:

1.Domnul Toma Cuzin nu mai este membru CREDIDAM din data de 22.09.2015. Decizia aparține Consiliului Director și a fost menținută de instanțele de judecată, respectiv Tribunalul București în dosarul nr. 37216/299/2016.

Excluderea domnului Toma Cuzin din cadrul asociației a fost determinată de comportamentul agresiv fizic si verbal, injuriilor, amenințărilor și acuzațiilor false aduse la adresa asociației, angajaților asociației și a membrilor Consiliului Director.

2. În conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe*, în calitate de nemembru, domnul Toma Cuzin poate beneficia de remunerațiile cuvenite în baza unei cereri de încasare pentru sursele de gestiune colectivă obligatorie*. Pe cale de consecință, CREDIDAM nu poate să gestioneze drepturile din sursele de gestiune facultativă pentru domnul Toma Cuzin, cum sunt de exemplu, cele provenite din radiodifuzarea prestațiilor artistice de către posturile tv și comunicarea publică a filmelor (mai exact repertoriul domnului Toma Cuzin). Acest lucru este bine cunoscut și de către domnul Toma Cuzin, drept dovadă fiind declarația dumnealui înregistrată la CREDIDAM cu nr. 26056 /14 noiembrie 2016, prin care își recunoaște drepturile în calitate de nemembru.

3. Modalitatea de colectare și de repartizare a remunerațiilor, este publică și se regăsește la punctul 18 din statutul CREDIDAM**, statut avizat de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și cenzurat de către instanța de judecată.

De exemplu, în cazul fonogramelor și videogramelor (Art.18, punctul II, aliniatul 3) sumele se repartizează astfel:

„(3) Remuneraţia echitabilă pentru comunicare publică şi radiodifuzare fonogramelor /videogramelor

Radiodifuzarea fonogramelor/videogramelor

Sumele se repartizează conform utilizării reale rezultată din informaţiile primite de la utilizatori (play-liste). Valoarea fiecărei fonograme/videograme este dată de durata de radiodifuzare şi de suma încasată pentru perioada de radiodifuzare (suma încasată se împarte la numărul total de secunde de

radiodifuzare obținându-se valoarea pe secundă, care se înmulțește cu numărul de secunde pentru fiecare piesă/prestație în parte, rezultând astfel valoarea pe piesă/prestație). Suma calculată pentru o fonogramă/videogramă se repartizează tuturor artiştilor interpreţi participanţi la înregistrarea respectivă, în conformitate cu declaraţia de repertoriu, sau cu foaia de prezenţă.

3.1.2 Criteriile după care se stabileşte punctajul fiecărui participant la o fonogramă/videogramă sunt, în lipsa unei convenţii înregistrate la CREDIDAM în momentul declarării repertoriului :

a) Rolul sau funcţia din cadrul înregistrării (fixării)

b) Numărul de persoane participante la fixare”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate