Vechii dușmani de moarte au dat mâna împotriva Chinei. SUA vor oferi Vietnamului o navă militară care va fi folosită în Marea Chinei de Sud

Vechii dușmani de moarte au dat mâna împotriva Chinei. SUA vor oferi Vietnamului o navă militară care va fi folosită în Marea Chinei de Sud

Statele Unite au anunțat miercuri că vor oferi Vietnamului o navă de pază de coastă pentru flota militară a acestui stat, stimulând capacitatea autorităților de la Hanoi de a patrula în Marea Chinei de Sud. Decizia administrației americane survine pe fondul tensiunilor cu China.

Secretarul american al Apărării al SUA, Mark Esper, a dat publicității această decizie în timpul unui discurs ținut în Vietnam, țară care este în prezent cel mai vocal oponent din Asia al revendicărilor Chinei în ceea ce privește o mare suprafață din Marea Chinei de Sud. În același discurs, domnul Esper a criticat dur China. "Eforturile unilaterale ale Chinei de afirmare a unor revendicări maritime ilegitime amenință accesul altor țări la resurse naturale vitale, subminează stabilitatea piețelor energetice regionale și sporește riscul de conflict", a declarat Esper în fața studenților de la Academia Diplomatică din Vietnam.

Cele două țări se află în impas, existând de mult timp un dezacord cu privire drepturile de exploatare a apelor internaționale din Marea Chinei de Sud, foarte bogate în resurse naturale, deoarece Beijingul pretinde că îi aparțin aproape în totalitate. Totuși, comunitatea internațională a dat dreptate, în mare parte, celeilalte părți – reprezentate de Vietnam, Filipine, Indonezia, Malaezia, Taiwan și Brunei – invocând importanța libertății de navigație.

Ne puteți urmări și pe Google News