Vasul de aur al flotei britanice de război, descoperit

Vasul de aur al flotei britanice de război, descoperit

Un grup de exploratori americani a descoperit îndelung căutata navă de război britanică HMS Victory, dispărută la mijlocul secolului XVIII.

În 1744, cea mai de temut navă de război a vremii a eşuat în Canalul Mânecii. 900 de oameni au murit şi circa patru tone de monede de aur în valoare de un miliard de dolari au dispărut sub ape.

Anul trecut, şeful echipei de căutare a anunţat că a descoperit epava. Printre resturile navei, au fost găsite 41 de tunuri de bronz, dintre care opt de dimensiuni uriaşe, capabile să tragă cu ghiulele de peste 20 de kilograme.

Descoperire ţinută secretă

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele istorice arată că enorma navă era dotată cu 110 de tunuri. Ea a eşuat tocmai când se întorcea dintr-o misiune reuşită în Mediterană, după ce eliberase un convoi britanic înconjurat de flota franceză.

"Sunt surprins că am putut ţine secretul în privinţa incredibilei descoperiri vreme de nouă luni", a spus şeful Odyssey Marine Exploration din Florida, Greg Stemm. "Acestea sunt cele mai mari tunuri din istoria navigaţiei. Sunt imense, pur şi simplu uimitoare" - Greg Stemm, despre tunurile de bronz descoperite anul trecut

Sursa: International Herald Tribune