În data de 27 septembrie 2016 scena politică era cutremurată de chemarea la DNA Ploieşti a copreşedintelui PNL Vasile Blaga. La finalul audierii, procurorii l-au pus pe Blaga sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fiind acuzat că a primit, în perioada 2011-2012, 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei.

Momentul a fost cu atât mai important cu cât scena politică se pregătea pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, iar Vasile Blaga era şeful de campanie al PNL. Imediat după audieri, politicianul a anunţat că demisionează din funcţia de copreşedinte al PNL, Alina Gorghiu rămânând preşedinte unic, şi că nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar.

I s-a ridicat sechestrul pus pe avere

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că „în perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”. Chiar dacă DNA a cerut condamnarea la închisoare a fostului lider PNL şi confiscarea sumei de 700.000 de euro, judecătorii au decis ieri achitarea lui Blaga şi ridicarea sechestrului asupra averii. Decizia instanţei nu este definitivă, procurorii DNA putând face apel.

Ludovic Orban, acelaşi traseu ca şi Blaga

Cazul lui Blaga seamănă cu cel al altui lider PNL. În primăvara anului 2016, Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar de DNA, fiind acuzat că a pretins bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu în schimbul exercitării influenţei la nivelul conducerii Primăriei Capitalei. În momentul în care a fost chemat la DNA, Orban era candidatul liberalilor la alegerile locale din Bucureşti, el retrăgându- se din cursă în urma acuzaţiilor aduse de procurori. Din cauza dosarului deschis de procurori, actualul preşedinte al PNL nu a candidat nici la alegerile parlamentare din decembrie 2016. În primăvara acestui an Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, în acest moment judecânduse recursul procurorilor.