Evenimentul Zilei > Politica > Varujan Vosganian: Hai, să ne asumăm şi morţii noştri cei noi. Să le dăm nume şi să le dăm şi socoteală!
Varujan Vosganian: Hai, să ne asumăm şi morţii noştri cei noi. Să le dăm nume şi să le dăm şi socoteală!

Varujan Vosganian: Hai, să ne asumăm şi morţii noştri cei noi. Să le dăm nume şi să le dăm şi socoteală!

Senatorul ALDE Varujan Vosganian a făcut un apel către poporul român, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului menite să marcheze împlinirea a 26 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "pentru a-şi asuma morţii recenţi şi pentru a le da nume şi socoteală".

"Noi, când vorbim de morţii Revoluţiei, vorbim în abstract ca şi de la această tribună. Au murit 600 sau 700 sau 1.000. În clipa în care dai cifre abstracte, nu au nicio responsabilitate faţă de nimeni. (…) Când copiii de liceu învaţă de Ana lui Manole care duce mâncare iubitului ei, de ce nu învaţă şi de Raluca Sălăjan? Elevă în clasa a XII-a la Liceul "Iulia Hasdeu", a murit împuşcată în abdomen ducând mâncare iubitului ei care era soldat. Între Ana lui Manole şi Raluca Sălăjan nu există nicio diferenţă, dar poate copiii de liceu ar fi altfel educaţi şi călăuziţi în viaţă dacă ar şti asta", a afirmat Vosganian, potrivit Agerpres. 

El a amintit că într-un experiment efectuat prin ţară în urmă cu câţiva ani, în 20 de întâlniri, nimeni nu a ştiut să spună numele vreunui erou al Revoluţiei. 

"Aceste cuvinte ale mele se vor un apel către dvs, către poporul român. (…) Hai să ne asumăm şi morţii noştri cei noi, care au murit în locul nostru pentru ca noi să putem trăi în locul lor. Lor trebuie să le dăm nume şi să le dăm şi socoteală", a adăugat el. 

Vosganian susţine că, "în ceea ce priveşte comunismul, nu există o memorie comună". 

"Nu înţelegem prin comunism acelaşi lucru. Nu toţi am fost victimele comunismului. Sângele celor care au murit în '89 a fost roşu, dar tot roşu era şi steagul Partidului Comunist. Nu am ştiut de aceea să deosebim călăii de victime. Neavând o memorie comună în faţa atâtor ambiguităţi, tergiversări şi unităţi de măsură, nicio asumare clară a istoriei recente nu există. Rezistenţa anticomunistă e încă necunoscută românilor. Dacă nu ar fi venit Decembrie 1989, numele lui Coposu ar fi rămas neştiut. Mulţi dintre cei care l-au hulit au venit la înmormântarea lui doar ca să se convingă că e mort. Propunerea privind înlocuirea statuii lui Lenin pe postamentul din faţa Casei Presei cu cea a Elisabetei Rizea a fost respinsă după o dezbatere penibilă, iar pe acel postament defilează tot felul de forme improvizate, mai elocvente probabil pentru tranziţia pe care o parcurgem", a mai spus senatorul ALDE