Într-un interviu pentru BBC, demisionarul Varoufakis a declarat că Grecia va fi supusă "celui mai mare dezastru de management macroeconomic din lume". El mai spune că premierul Alexis Tsipras nu a avut alte opţiune şi a fost forţat să accepte măsurile pentru a evita falimentul ţării: "Ni s-a dat să alegem între a capitula şi a fi executaţi. Iar el a decis că cea mai bună strategie este capitularea."

Alexis Tsipras a remaniat guvernul după ce a fost trădat de membrii partidului său în timpul votului din parlament.

Yanis Varoufakis și-a anunțat demisia, la o zi după ce grecii au ales, în majoritate, la referndumul de acum două săptămâni, să răspundă cu „nu” la întrebarea dacă acceptă condițiile impuse de creditorii internaționali pentru continuarea ajutorului financiar acordat Greciei. Într-o postare pe blogul său personal, Varoufakis spunea că imediat după anunțarea rezultatelor referendumului a fost anunțat că anumiți demnitari din țările zonei euro ar prefera ca el să fie absent de la viitoarele negociei dintre țara sa și celelate state membre în Eurogroup. 

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunţat vineri seară remanierea guvernului, după revoltă unei părţi a majorităţii sale în timpul votului în Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Vineri, 17 iulie, Comisia Europeană a aprobat un credit-punte de 7 miliarde de euro, care să permită Greciei să-şi achite ratele restante până când va primi finanţarea acordată de Mecanismul European de Stabilitate. După 3 săptămâni de pauză forţată, băncile greceşti se vor redeschide luni, însă limita de 60 de euro pentru retrageri va fi păstrată, deocamdată.