Evenimentul Zilei > International > Vânzările de arme în SUA, creștere de 800%. Oamenii se pregătesc pentru „legea junglei”!
Vânzările de arme în SUA, creștere de 800%. Oamenii se pregătesc pentru „legea junglei”!

Vânzările de arme în SUA, creștere de 800%. Oamenii se pregătesc pentru „legea junglei”!

 Panica pare să fi pus stăpânire pe întreaga planetă. Cei mai mulți se tem că s-ar putea să contracteze noul coronavirus, că își vor pierde serviciile, afacerile sau economiile și nu vor mai avea cum să-și asigure traiul. Există, însă, și alte spaime. De pildă, că forțele de ordine nu vor mai reuși să asigure ordinea publică, pe străzi se va instaura “legea junglei” și numai cei capabili să se apere vor supraviețui. E o temere care a provocat în mai multe țări ale lumii o explozie a vânzărilor de arme. Iată ce scrie ziarul Belgian Le Soir despre ce se întâmplă în Statele Unite:

“Pentru prima dată, s-au văzut cozi în fața magazinelor de arme. Vânzările de arme au crescut în Statele Unite în ultimele două săptămâni. Sub efectul pandemiei de coronavirus, mulți americani adună arme și muniții pentru a se apăra contra unor ipotetice răscoale.

“Am înregistrat o creștere a vânzărilor cu circa 800%”, afirmă David Stone, proprietarul unui magazin de arme la Tusla, în Oklahoma. “Mai am majoritatea modelelor, dar nu pentru mult timp”, spune el.

Potrivit dlui Stone, majoritatea cumpărătorilor care s-au repezit la magazinul lui sunt novici în materie, gata să ia orice armă aflată pe stoc. “E teamă provocată de coronavirus. Eu nu înțeleg și mi se pare nerezonabil”, declară el.

Mai mulți alți comercianți de arme din diferite regiuni ale Statelor Unite spun că au înregistrat un aflux de client. Oameni care se tem ca actuala criză sanitară să nu se transforme în criză socială și să nu le pună siguranța în pericol.

Tiffany Teasdale, proprietarul Lynnwood Gun în statul Washington (nord-vest), unul din principalele focare de coronavirus în Statele Unite, a văzut prima dată formându-se cozi în fața magazinului său, cu până la o ora înaintea deschiderii.

“Înainte, în zilele bune, puteam vinde 20 până la 25 de arme de foc. Astăzi, pot vinde și 150”, explică dna Teasdale, care a angajat un paznic care să mențină ordinea. Spune că  stocurile de puști și cartușe, dar și munițiile pentru pistoale se epuizează rapid.

“Mulți oameni cumpără puști de vânătoare, pistoale, AR-15 (puști semiautomate, n. red.), de toate”, spune doamna Teasdale, al cărei magazin este deschis șapte zile din șapte.

Ca și la colegul ei David Stone, doamna Teasdale spune că majoritatea clienților cumpără o armă pentru prima dată. Trebuie deci să li se verifice antecedentele și, când este cazul, să fie inițiați în mânuirea armei lor.

“Vedem bărbați, femei, tineri, bătrâni, toată lumea cumpără arme”, continuă comercianta, care subliniază că această tendința există la persoane de toate originile etnice sau culturale.

Unul din clienți i-a mărturisit că a decis să se înarmeze după ce a fost martorul unei altercații între două femei care își disputau ultimele sticle cu apă într-un magazin. Alii se tem că forțele de ordine, depășite, nu vor mai fi în stare să-i apere”.