Revoluţionarii bănuiesc că fapta ar fi fost facută de cineva care a vrut să-şi bată joc de amintirea celui care a intonat pentru prima data "Imnul Golanilor" la manifestările anticomuniste din primăvara lui 1990. Poliţiştii au început cercetările.

Teodor Măries, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989, a declarat: "Au trimis şi criminaliştii de au luat măsurători şi au făcut poze. A fost murdărit, a fost scris pe el, dar să iasă din piloanele în care a fost prins e clar că fără o mână care l-a împins nici într-un caz nu a putut pica".

Monumentul în memoria lui Cristian Paţurcă a fost dezvelit, pe 21 ianuarie 2011, în Piaţa Universităţii, de reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, în ziua în care cantautorul a fost înmormântat

"Primul popas va fi în Piața Universității, unde va fi dezvelit acest monument în jurul orelor 12,30. Monumentul este făcut, încropit mai bine zis, din păcate, din marmură. Sigur ne-am fi dorit unul mult mai frumos, mult mai mare, mult mai impunător, dar atât am putut să facem în 24 de ore. Am transformat ceva care era făcut într-un alt fel. Pe monument se va afla poza lui Cristi, alături de versurile Imnului golanilor”, spunea preşedintele Asociaţiei, Teodor Mărieș. Cristi Paţurcă a fost înmormântat la cimitirul Bellu.

În cimentul turnat pentru instalarea monumentului, reprezentanţii asociaţiei din care acesta a făcut parte au îngropat o urnă în care au pus o diplomă de membru de onoare, o bucată din pălăria preferată a artistului şi cureaua chitării lui preferate, Regina.

Te-ar putea interesa și: