Evenimentul Zilei > Justitie > Vameși din Constanța, condamnați la închisoare. Au facilitat funcționarea ilegală a unei fabrici de alcool
Vameși din Constanța, condamnați la închisoare. Au facilitat funcționarea ilegală a unei fabrici de alcool

Vameși din Constanța, condamnați la închisoare. Au facilitat funcționarea ilegală a unei fabrici de alcool

Trei funcționari vamali, foști angajați ai Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, au fost condamnați la câte 2 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual ca infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție. Decizia Tribunalului Constanța a fost confirmată de Curtea de Apel.

Polițiștii Serviciului Investigații Criminale, al IPJ Constanţa, au identificat un bărbat, de 63 de ani, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani și 6 luni închisoare, pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual ca infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, informează purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Andreea Iliescu. Bărbatul în cauză, fost inspector vamal, împreună cu doi foști controlori vamali, care s-au predat singuri la poliție, fuseseră trimiși în judecată, de procurorii DNA, în urmă cu patru ani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în datele de 01 februarie 2010 și 23 aprilie 2010, cei trei funcționari vamali, cu ocazia controalelor întreprinse la un punct de lucru al unei societăți comerciale, autorizată ca antrepozit fiscal de producție alcool etilic de fermentație din cereale, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu ce le reveneau. “În procesele verbale, inculpații au consemnat, în mod nereal, împrejurarea că sigiliile aplicate asupra instalației de producere a alcoolului etilic sunt intacte și că indicii de producție rezultați în urma citirii contoarelor, precum și stocurile de alcool corespund celor menționate în procesul verbal de sigilare”.

 

“Inculpații au atestat, astfel, fictiv, împrejurarea că antrepozitarul fiscal nu desfășoară activitate la punctul de lucru respectiv. Prin acțiunile lor, cei trei inculpați au permis firmei respective să desfășoare în continuare activități de producție a alcoolului etilic în mod fraudulos, în afara unui antrepozit fiscal, precum și comercializarea ulterioară, pe piața internă, a unei cantități totale de 63.973 litri alcool etilic rafinat, în condiții de clandestinitate, cu consecința prejudicierii bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 2.424.568 lei (echivalent a 587.404 euro).” Cei trei vameși sunt obligați de instanță să plătească ANAF 1,25 milioane de lei