Editura Evenimentul si Capital

Valentin Ceaușescu a recuperat averea familiei. Îi mai lipsește un tablou

10-03/b19332c46c42860df7abdc4a0a4f4ced-465x390
Autor: | | 140 Comentarii | 24286 Vizualizari

Fiul cel mare al dictatorilor se luptă cu Muzeul Național de Artă să câștige „Natură statică cu ulcică de aramă” de Gheorghe Petrașcu. Cumnatul său continuă bătălia pentru bunurile Zoiei și ale sale, vândute prin consignație în 1990: blănuri, ceasuri, genți, ciorapi. „În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Aspra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu,” a explicat Valentin, în cererea de chemare în judecată, de unde a început totul.

După aproape 24 de ani de la Revoluţia din 1989, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu. Ultima sa luptă în instanţe este pentru un tablou semnat de Gheorghe Petraşcu. Fiul cel mare al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu (66 de ani), a deschis un nou proces Parchetului General şi Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). El cere instanţei să oblige cele două instituţii să-i retrocedeze un tablou: „Natură statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu.

Potrivit cererii de judecată, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea averii familiei Ceauşescu, mai puţin această pictură. „În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Aspra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu,” a explicat Valentin, în cererea de chemare în judecată, de unde a început totul.

„Acest tablou figurează în procesul verbal încheiat la data de 26 februarie 1990 (fila 16, volumul X din dosarul de urmărire penală numărul 517/P/1989 la poziţia 8), procesul verbal încheiat de către reprezentantul Procuraturii Generale, cu ocazia ridicării bunurilor proprietatea mea, asupra cărora s-a instituit măsura asiguratorie dispusă de către acesta. Tabloul menţionat împreună cu celelalte bunuri supuse măsurii au fost date în custodia MNAR”, a explicat fiul cuplului Ceauşescu. Pictura, datată 1931, a fost ridicată de la imobilul de pe strada Cosmonauţilor, în care locuia Valentin în decembrie 1989.

Muzeul a refuzat predarea tabloului

El arată că imediat după revoluţie, procurorii au emis împotriva sa şase ordonanţe preventive prin care s-au pus sechestru pe toate bunurile sale. În 2005, el a contestat aceste acte procedurale în faţa judecătorilor, iar pe 3 octombrie 2006, Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate. „Decidem restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dipuse măsuri de indisponibilizare şi confiscare prin ordonanţele mai sus menţionate şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Ceauşescu Nicu (1951-1996),” se arăta în sentinţă. Această decizie a rămas definitivă, pe 19 aprilie 2007, la Curtea Supremă de Justiţie.

De atunci, Valentin a trecut la recuperea tuturor bunurilor, inclusiv prin executarea silită cu ajutorul unui executor judecătoresc. „În procedura executării silite, tabloul nu mi-a fost predat, prin refuzul Muzeului,” explică Valentin. El arată că cererea sa adresată judecătorilor „are ca obiect obligarea pârâtelor să-mi predea tabloul”. Procesul are stabilit primul termen la Judecătoria Sectorului 5 pe data de 12 mai 2014.

Moştenirea „Ceauşescu”

După decesul ambilor fraţi, Zoia și Nicu, Valentin Ceauşescu a devenit unicul moştenitor al cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu. Printre obiectele confiscate şi recuperate se numără 42 de picturi pe pânză şi pe carton, dar şi gravuri, obiecte din porţelan şi din argint. Tablourile confiscate poartă semnătura unor pictori celebri şi sunt evaluate la sute de mii de euro: Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu. De asemenea, fiul fostului dictator are de recuperat trei lucrări de grafică semnate de Goya şi de Corneliu Baba, dar şi icoane, măşti din lemn şi obiecte de artă precolumbiană.

Cât costă hainele Zoiei Ceauşescu

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI