Darius Vâlcov a declarat în instanţă că Laura Codru- ţa Kovesi şi şeful Secţiei de combatere a corupţiei din DNA l-au păcălit să admită că în campania PDL din 2009 s-ar fi folosit bani negri, în schimbul unei pedepse cu suspendare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu atribuirea unor contracte „cu dedicaţie”. Vâlcov a spus că nu mai susţine nicio declaraţie dată „după data de 31 martie 2015”, când procurorul de caz l-a pus să aleagă: ori recunoaşte acuzaţiile şi se alege cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare, ori va fi extinsă urmărirea penală împotriva lui şi pentru spălare de bani.

„Târgul” a fost agreat de şefa DNA şi de procurorul şef de secţie Gheorghe Popovici. „Nu aveam nicio garanţie că voi primi condamnare cu suspendare şi trebuia să mint”, a explicat fostul ministru. Ştiindu-se vulnerabil, Vâlcov a spus că a scris în declaraţie că este posibil ca în timpul campaniei din 2009 a PDL, anumite sume de bani, până în 300.000 de euro, să fi provenit de la societăţile lui Theodor Berna.

Fostul ministru de Finan- ţe a relatat că a dat declaraţia olograf, iar procurorul şi avocatul au făcut adnotări pe margine. Apoi, Vâlcov a spus că i s-a cerut să citească documentul în faţa unei camere video, cu tot cu respectivele adnotări, abia apoi declaraţia fiind imprimată.

 Vâlcov: „Mi-am dat seama că am fost înşelat”

„Ştiam că nu eram un porumbel alb. (…) ştiindu-mă vulnerabil, am acceptat să fac acel târg. (…) Mi-au zis să dau declaraţia şi în faţa unei camere video. Să citesc ce am scris, plus adnotările lor. După declaraţia video, o secretară a bătut declaraţia la maşină şi eu am semnat-o. Din acest motiv nu susţin acea declaratie acum. Mi-am dat seama că am fost înşelat după ce s-a extins urmărirea penală şi pentru spălare de bani”, a susţinut Darius Vâlcov.