Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Vâlcea capitala istoriografiei româneşti
Vâlcea capitala istoriografiei româneşti

Vâlcea capitala istoriografiei româneşti

Într-o Românie ocupată cu operaţia premierului şi cu pensile speciale ale parlamentarilor - asta în pauzele dintre trei scandaluri ale aşa ziselor VIP-uri autohtone – a vorbi despre istorie este aproape o impietate.

 Iată însă că într-o comună din Vâlcea, mai exact Prundeni, primarul Ion Horăscu a organizat cea de-a treia ediţie a Sesiunii de Comunicări şi Dezbateri Ştiinţifice – Ediţia 2015 – Ştiinţă, Istorie, Armată şi Serviciile Speciale în apărarea României. Pe lângă inimosul primar, sufletul simpozionului naţional este Ion Măldărăscu, preşedintele Societăţii Culturale ART-EMIS. Sesiunea a fost un regal istoriografic la care s-au prezentat eminenţi cercetători, iar prefectul a fost prezent şi ascultător ca la liturghie. Au vorbit o multitudine de istorici renumiţi – peste 40 !!! – pe care nu-i enumăr din lipsă de spaţiu. Ar fi nelegant să scap menţionarea vreunuia.

Iată spre ruşinea altor autorităţi locale că o mică localitate se încăpăţânează să vorbească despre istoria noastră, despre poporul roman şi culmea aroganţei să şi editeze anual un volum cu aceste comunicări!

Ceva misterios se petrece la această zonă, în Vâlcea pentru că pe 27-28 iunie sunt din nou invitat la Râmnicu Vâlcea. De data acesta sub paronajul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Arhiepiscopia Râmnicului organizează ediţia a patra a simpozionului ştiinţific ”Biserica Ortodoxă şi Armata României – Tradiţiile conlucrării”. Sub bageta reputatului istoric prof. univ. Valentin Ciorbea de patru ani s-a înfiinţat Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”. Un Centru unic în România care dezbate problema relaţiilor dintre Armată şi Biserică.

Ştiu veţi spune că aceste simpozioane sunt orgolii locale. Simple prileje de a mângâia vanitatea organizatorilor sau bune ocazii de weekenduri. Momente colocviale urmate de şpriţul de rigoare. De elogii aduse autorităţilor, care ce mare lucru fac? Dau şi ei acolo o masă şi un pahar de vin !

Ei bine nu. Picătură cu picătoră se face râul. Dacă mai multe localităţi nu ar cheltui banii pe toate prostiile din lume, inclusiv însuşirea lor în largile buzunare ale aleşilor, poate aveam prilejul de dezbateri mult mai ample. Cu tradiţie şi înaltă ţinută academică !

N-am auzit de multe zone din ţară unde aleşii noştri geniali să se fi gândit la istorie ! Poate la folcloriste, la fotbal sau cine ştie ce panglici colorate.

Cu siguranţă în Vâlcea se întâmplă ceva. De bine, evident !