Vaccinul împotriva cancerului renal, promițător după primele teste clinice

Vaccinul împotriva cancerului renal, promițător după primele teste cliniceCancer. Sursa foto: Pixabay

Vaccinul prezintă rezultate promițătoare în urma testelor efectuate pe nouă pacienți aflați într-un studiu clinic unde sunt tratați pentru carcinom renal cu celule clare (celule renale) în stadiile III sau IV.

Vaccinul a dat rezultate promițătoare după primele teste direct pe om

Conform unui raport al Institutului american de cancer Dana-Farber, toți cei nouă pacienți dintr-un studiu clinic, care au fost tratați pentru carcinom renal cu celule clare (stadiile III sau IV), au avut un răspuns imunitar anticancer de succes după administrarea dozei inițiale de vaccin personalizat împotriva cancerului.

Vaccinurile au fost administrate după intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorilor maligne, având scopul de a pregăti sistemul imunitar al organismului să identifice și să distrugă orice celule tumorale rămase. La momentul încheierii colectării datelor (după o medie de 34,7 luni), toți pacienții nu mai aveau cancer.

Co-autorul studiului, foarte încântat de rezultat

„Suntem foarte încântați de aceste rezultate, care arată un răspuns pozitiv la toți cei nouă pacienți cu cancer de rinichi”, spune co-autorul principal și co-investigatorul principal Toni Choueiri, MD, director al Centrului Lank pentru Cancer Genito-urinar de la Dana-Farber.

Tratamentul de bază pentru pacienții cu carcinom renal cu celule clare în stadiile III sau IV constă în intervenția chirurgicală pentru eliminarea tumorii. După operație, se poate administra imunoterapie cu pembrolizumab, un inhibitor al punctelor de control imunitar. Pembrolizumab stimulează un răspuns imun care contribuie la diminuarea riscului de recidivă a cancerului. Totuși, aproximativ două treimi dintre pacienți pot experimenta recidive și dispun de opțiuni terapeutice limitate.

„Pacienţii cu cancer renal aflați în stadiul III sau IV prezintă un risc ridicat de recidivă”, a subliniat dr. Toni Choueiri.

În acest studiu, nouă pacienți au fost tratați cu un vaccin personalizat împotriva cancerului post-operator. Dintre aceștia, cinci pacienți au primit și ipilimumab în combinație cu vaccinul.

Vaccin

Vaccin. Sursa foto: Pixabay

De ce este personalizat vaccinul

Vaccinul este personalizat pentru a identifica cancerul individual al pacientului, având ca referință țesutul tumoral eliminat în timpul intervenției chirurgicale. Echipa a analizat trăsăturile moleculare ale celulelor tumorale, care le fac distincte față de celulele sănătoase. Aceste trăsături, cunoscute sub denumirea de neoantigene, sunt mici fragmente de proteine mutate prezente în cancer, dar absente în celelalte celule ale organismului.

Prin utilizarea algoritmilor predictivi, cercetătorii identifică neoantigenii care ar trebui să fie incluși în vaccin, având în vedere probabilitatea lor de a genera un răspuns imun. Ulterior, vaccinul este produs și administrat pacientului, constând într-o serie de doze inițiale, urmate de două rapeluri.

„Această abordare este cu adevărat distinctă de încercările altor vaccinuri pentru cancerul renal”,  aexplicat dr. David A. Braun, medic oncolog şi cercetător la Centrul de cancer al Universităţii Yale, și autor principal al studiului.

Cu ce reacțiacții s-au confruntat pacienții după ce au primit vaccinul

Deși unii pacienți au avut reacții locale la locul injectării vaccinului și alții au manifestat simptome similare cu cele ale gripei, nu s-au înregistrat efecte secundare severe.

„Neoantigenele urmărite de acest vaccin ajută la direcţionarea răspunsurilor imune către celulele canceroase, cu scopul de a îmbunătăţi eficacitatea la ţintă şi de a reduce toxicitatea imună în afara ţintei”, a mai explicat dr. Choueiri.

Un studiu internațional randomizat și multicentric, aflat în desfășurare, folosește un vaccin anticancer personalizat care vizează neoantigenul și va fi administrat împreună cu imunoterapia pembrolizumab (NCT06307431). Dr. Choueiri este unul dintre președinții Comitetului științific consultativ al acestui studiu, informează dana-farber.org.

Ne puteți urmări și pe Google News