Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinarea obligatorie impusă la o universitate americană. Decizia a fost susținută de judecător
Vaccinarea obligatorie impusă la o universitate americană. Decizia a fost susținută de judecător

Vaccinarea obligatorie impusă la o universitate americană. Decizia a fost susținută de judecător

Studenții și angajații unei universități din Statele Unite vor fi vaccinați obligatoriu împotriva COVID. Decizia a fost dată de o instanță de judecată, dar poate fi atacată la Curtea Supremă.

Un judecător federal a confirmat o decizie a unei universități din Statele Unite, în acest sens. Conducerea unității de învățâmânt a impus vaccinul anti-COVID tuturor studenților care îi urmează cursurilor, dar și angajaților, după cum relatează AFP.

Judecătorul federal Damon Leichty, de la tribunalul din South Bend, la est de Chicago, a pronunţat prima hotărâre cu privire la vaccin. Hotărârea magistratului nu este finală, aceasta putând fi atacată și contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Sesizarea a venit din partea unui grup de studenți, care au cerut ca procesul să fie judecat în regim de urgență. Aceștia au solicitat eliminarea noilor reguli sanitare, impuse de Universitatea din Indiana.

Inspecția Judiciară a fost sesizata

Explicațiile judecătorului

Conducerea instituției de învățământ superior a decis că toată lumea va trebui să se vaccineze pentru a participa la cursurile programate să se desfășoare în campusurile sale, între 1 august şi 15 august. Aceste reguli prevăd vaccinarea obligatorie pentru cei 90.000 de studenţi şi 40.000 de angajaţi. Excepție vor face persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale sau religioase.

Constituţia le permite studenţilor „să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, a afirmat judecătorul Damon, în sentința pe care a pronunțat-o.

Dar, a atras el atenția, tot constituția permite „impunerea unui proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătăţii publice”. Iar acest lucru a fost făcut de conducerea Universității Indiana, a menţionat judecătorul într-o decizie care se întinde de-a lungul a aproximativ 100 de pagini.

Șase reclamanți doreau eliminarea tuturor regulilor sanitare

Interesant este că dintre cei opt reclamanţi, şase au deja o scutire din motive religioase. Aceștia, însă, nu doresc să poarte nici mască de protecție sanitară și nici să respecte distanţarea fizică, a indicat judecătorul.

Campania de vaccinare din Statele Unite a înregistrat progrese mari împotriva pandemiei, dar a încetinit în ultimele săptămâni. Aproximativ 68% dintre adulţi au primit cel puţin o primă doză de vaccin, dar există mari disparităţi geografice.