Evenimentul ZileiActualitateVaccinarea în România. Se pregătesc schimbări radicale. Care sunt persoanele vizate

Vaccinarea în România. Se pregătesc schimbări radicale. Care sunt persoanele vizate

Vaccinarea în România. Se pregătesc schimbări radicale. Care sunt persoanele vizate
O nouă strategie va fi adoptată de autorități în timpul campaniei de vaccinare, a anunțat Valerius Gheorghiță, care a vorbit despre categoriile sociale vizate.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunțat că va exista o schimbare în ceea ce privește imunizarea. Astfel, autoritățile se vor concentra mai mult pe vaccinarea copiilor și a persoanelor care sunt vulnerabile în fața coronavirusului.

„Strategia de aici înainte va fi puțin schimbată, în sensul în care ne interesează foarte mult să avem o rată suficient de bună de vaccinare la persoanele vulnerabile, să avem acces la medicația antivirală care să fie începută rapid după momentul diagnosticului.

Pe ce segmente ale populației se va concentra campania de vaccinare

Există în acest moment aceste centre de evaluarea medicală la nivel național care dă posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticate să acceseze rapid serviciile medicale și să beneficieze de îngrijirile medicale corecte”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

„Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reușesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecției cu Sars-Cov-2, având în vedere că varianta Omicron care este dominantă reușește să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care-l obținem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Acest concept al imunității de grup este mai puțin util în momentul de față. Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creștem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis și în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.

Se cere o testare mai frecventă pentru anumite categorii

Singura problemă pe care valul acesta o ridică la nivel global este absenteismul, faptul că foarte multe persoane au recomandare de izolare pentru că sunt testate pozitiv și respectiv contacții lor de carantinare. Acest lucru blochează foarte multe activități, cum se întâmplă și în sistemul medical.

Cum putem să combatem sau care ar fi măsurile imediate? Cred că este fără doar și poate să respectăm cât mai bine măsurile de protecție la locul de muncă, vorbim de mască. O testare mai frecventă pentru anumite categorii socio-profesională ar fi binevenită în această perioadă. Nu din rațiuni medicale, ci din a identifica mai rapid cazurile și a preîntâmpina apariția unor focare în astfel de sectoare de activitate”, a mai precizat Gheorghiță.


Accesează: