Vaccinarea va deveni obligatorie în România? Alexandru Rafila a luat decizia. E anunțul serii

Vaccinarea va deveni obligatorie în România? Alexandru Rafila a luat decizia. E anunțul serii Sursa: arhiva EVZ

Au fost discuții pe subiectul vaccinării obligatorii, la nivel european, iar statele de pe „Bătrânul Continent” ar trebui să ia cât mai repede o decizie.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a dat „undă verde”, joi, pentru o rezoluţie care îndeamnă cele 47 de state membre ale organizaţiei să „iniţieze o dezbatere politică asupra posibilităţii de a legifera ca vaccinarea (anti-COVID-19) să fie obligatorie”, conform Agerpres.

Discuții la nivelul celor 47 de state membre ale APCE, despre vaccinarea obligatorie

Conform textului rezoluţiei, aceasta recomandă vaccinarea obligatorie pentru „grupuri specifice sau pentru întreaga populaţie”, cu excepţia minorilor sau a persoanelor care nu pot fi vaccinate din diverse motive medicale.

Tot APCE a aprobat anul trecut o rezoluţie în care cerea să se „garanteze că cetăţenii sunt informaţi că vaccinarea nu este obligatorie şi că nimeni nu este supus presiunilor politice, sociale sau de alt tip pentru a se vaccina dacă nu doreşte acest lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportorul ultimului text votat, social-democratul austriac Stefan Schennach, a susţinut că „nu există contradicţii” între cele două rezoluţii. Cea adoptată joi, argumentează acesta, „deschide posibilitatea iniţierii unei dezbateri naţionale asupra obligativităţii vaccinării şi ca aceasta să fie dezbătută în parlamentele naţionale, mai ales pentru a o aplica personalului sanitar”.

Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va fi instituită în Austria pentru toţi adulţii începând cu 4 februarie şi este în vigoare în Grecia pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani, conform sursei citate.

Ce spunea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre acest subiect

„Nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului în acest moment, cu aceste vaccinuri, poate că şi vaccinurile se vor dezvolta şi vor opri din nou transmiterea şi lucrul acesta este posibil, este dificilă.

Această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi pentru a preveni foarte multe decese pentru că practic cazul şcoală a fost în nordul Italiei în 2020 când s-au îmbolnăvit foarte mulţi vârstnici, au umplut spitalele, restul care nu au mai avut loc au murit acasă. Lucrul ăsta nu ar mai trebui să se întâmple în secolul XXI şi din cauza asta vaccinarea o recomand cu tărie.

Apropo de obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, pachete de informaţii, care vor răspunde întrebărilor oamenilor”, spunea Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la începutul acestei luni.