Evenimentul Zilei > Actualitate > Reportaj în centrele de vaccinare. Cu întârzieri și oameni la coadă
Reportaj în centrele de vaccinare. Cu întârzieri și oameni la coadă

Reportaj în centrele de vaccinare. Cu întârzieri și oameni la coadă

Vaccinare cu întârzieri și oameni la coadă. Zeci de persoane a așteptat, la Mangalia, serul imunizator, adus cu mare întârziere. Iar la Cernavodă, angajații Centralei Nucleare au rămas fără vaccin.

Reportaj în centrele de vaccinare. Cu întârzieri și oameni la coadă. Acțiunea de vaccinare la Constanța a fost dată peste cap de o schimbare apărută peste noapte. Autoritățile au modificat procedurile de recepție/transmisie a dozelor de vaccin. Direcțiile de sănătate sunt obligate, de azi, să verifice cantitatea de doze solicitată de fiecare centru. Dozele de vaccin vor fi distribuite în așa fel încât persoanelor care s-au vaccinat să li se asigure și dozele de rapel.

„Primele victime” ale schimbării procedurilor au fost la Mangalia. Deși la 8, 00 dimineața, in fața Centrului de Vaccinare erau prezente zeci de persoane, doar 10 au fost vaccinate. Cu ce rămăsese din stocul de vaccin de sâmbătă. Toți ceilalți, oameni în vârsta sau cu boli cronice, au rămas afară, în frig.

Oamenii de la coadă, nemulțumiți de Armată

„Am venit aici planificat ca să fiu prezent, și mi s-a spus, la orele 9, 00, așteptati că o să sosească. Nu e normal. dacă Armata a luat coordonarea acesta, ceva, undeva, se întâmplă. Ori  la Direcția Sanitară este o deficiență, ori in altă parte. Nu avem oameni competenți”, s-au indignat cei de la coadă.

Nici medicii de la Centrul de vaccinare nu știau de ce nu au primit dozele cerute de ei. „Vaccinul pe care care l-am primit vineri, la ultimul transport, expiră astăzi la ora 9.00. Am terminat dozele și acum asteptăm urmatorul transport. Mai sunt de vaccinat 45 de persoane din acest interval. O parte din ei i-am rugat sa vina mai târziu”, a declarat Nicoleta Untaru, coordonator vaccinare Mangalia.

Probleme cu transportul dozelor de vaccin

 Primele explicații de la DSP Constanța au ajuns abia spre amiază. „Situatia apărută în această dimineață la Centrul de Vaccinare Mangalia a fost determinată de schimbarea procedurilor de recepție/transmisie a dozelor de vaccin. Totodata, STS trimite sms-uri in care persoanele sunt informate că programările se vor decala.”, a transmis purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene.

După patru ore de așteptare, la Centrul de  Vaccinare Mangalia au fost aduse 738 de doze de vaccin.  Vaccinarea a început cu mare întârziere. De vină a fost și procedura de transport. Mașina care face aprovizionarea a trecut pe la celelalte centre din județ înainte de a ajunge la Mangalia.

Reportaj în centrele de vaccinare. Cu întârzieri și oameni la coadă

Probleme sunt și la Cernavodă. Angajatii Centralei Nucleare și toti localnicii care trebuiau ca se vaccineze sunt reprogramați. Oamenii au fost trimiși acasă. O mie de persoane erau pe liste, dar Spitalul Cernavodă a primit doar 120 de doze.

„Deocamdată nu avem vaccinuri decât pentru cei care au fost programați pentru rapelul pe etapa I. Pentru Faza 2-a, nu avem”, a declarat managerul Spitalului Cernavoda, Marius Spânoche.

Reprezentanți ai DSP Constanța spun că tocmai din cauza modificărilor procedurilor de vaccinare, pot fi imunizați doar cei programați. Ori angajații CNE Cernavodă fuseseră înscriși pe liste.

Vaccinarea lor începuse luni, fiind susținuți chiar  de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, venit special la Cernavodă. „Nu stim când ne vor mai aduce vaccinuri. Probabil că sunt ceva probleme”, a concluzionat managerul