„Vaccinurile salvează vieţi şi, deşi majoritatea personalului şi rezidenţii căminelor de bătrâni sunt în prezent vaccinaţi, trebuie să facem tot posibilul pentru a reduce în continuare riscul”, a declarat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, într-un comunicat.

Protejarea căminelor de bătrâni

Obligativitatea pentru angajaţii din aceste unităţi de a se vaccina este, potrivit ministrului, un „pas esenţial pentru a proteja în continuare căminele de bătrâni astăzi şi în viitor”.

Astfel, tot personalul medical, dar şi toţi frizerii, cosmeticienele, voluntarii şi alţi comercianţi care merg la casele de bătrâni trebuie să fi primit cele două doze de vaccin anti-COVID-19 până în octombrie, dacă vor să lucreze în continuare acolo.

Dacă este aprobată de Parlament, această obligaţie nu se va aplica însă şi rudelor rezidenţilor, minorilor, persoanelor care vin să facă lucrări urgente, precum şi celor care beneficiază de o scutire medicală.

Prioritar în campania de vaccinare din Regatul Unit – ţara cea mai îndoliată de pandemie, cu aproape 128.000 de decese – personalul căminelor de bătrâni fusese în mare măsură vaccinat: până pe 6 iunie, 84% primiseră prima doză şi 69% a doua doză, a anunţat Serviciul public de sănătate (NHS), transmite Agerpres.

Vaccinare obligatorie și la Moscova

Autorităţile Moscovei au calificat drept „dramatică” miercuri incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 în capitala rusă şi au decretat vaccinarea obligatorie a cel puţin 60% dintre angajaţii sectorului serviciilor.

peste 1,8 milioane de persoane din cei 12-13 milioane de locuitori ai Moscovei au fost vaccinate împotriva COVID-19 de la începutul campaniei de vaccinare în capitala rusă.

Acest anunţ privind obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 este o premieră în Rusia şi contravine declaraţiilor preşedintelui Vladimir Putin care, în timp ce le-a cerut ruşilor să se vaccineze, s-a opus oricărei măsuri obligatorii.

Rusia a înregistrat miercuri 13.397 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi 396 de decese. Moscova a raportat 5.782 de infecţii şi respectiv 75 de decese.