Evenimentul Zilei > EVZ Special > Va reuși Trump ceea ce nu a reușit nici un alt președinte american?
Va reuși Trump ceea ce nu a reușit nici un alt președinte american?

Va reuși Trump ceea ce nu a reușit nici un alt președinte american?

Donald Trump își va dezvălui azi planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Israelul salută documentul ca „istoric”, dar există toate șansele ca el să fie respins de palestinieni.

După mai bine de doi ani de negocieri discrete și mai multe drafturi, anunțarea „foarte marelui său plan” este programată astăzi, la Casa Albă, la ora locală 12 (19, ora Bucureștiului.

Donald Trump nu va fi singur în momentul citirii: el îl va avea alături pe premierul israelian Benyamin Netanyahu, „marele prieten” al său, pe care l-a primit luni în Biroul Oval.

Trump l-a însărcinat în primăvara lui 2017 pe ginerele său, Jared Kushner, cu greaua misiune de a elabora o propunere susceptibilă să fie acceptată atât de israelieni cât și de palestinieni, ca „acord final”. Un lucru unde au eșuat toți predecesorii lui Trump.

„Sunt mulți, mulți, mulți ani, decenii și secole, de când se încearcă instaurarea păcii în Orientul Mijlociu. Iar aceasta este o oportunitate de a reuși”, a spus Trump cu ocazia întâlnirii cu Netanyahu de luni, 27 ianuarie.

„Cred că există o bună șansă”, a adăugat optimist liderul american, în ciuda NU-ului categoric opus de Autoritatea Palestiniană, care îi contestă Washingtonului însăți autoritatea de a acționa ca mediator, deoarece consideră că ține partea israelienilor.

Trump, însă, a sfidat declarațiilor liderilor politici palestinieni, mizând pe un sprijin în rândul palestinienilor de rând, sătui de anii de război și de sărăcie.

„Cred că, în sfârșit, vom avea sprijinul palestinienilor”, a spus el.

Potrivit unor înalți oficiali palestinieni, președintele Autorității, Mahmous Abbas a refuzat toate ofertele făcute în ultimele luni de partea americană și a apreciat că planul său este „deja mort”.

Și premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut apel acum ceva vreme la comunitatea internațională să boicotele planul lui Trump, deoarece ar contraveni dreptului internațional.

„Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a afirmat Shtayyeh, apreciind că inițiativa are drept scop să-l „protejeze pe Trump de la destituire” și „pe Netanyahu de la închisoare”, aluzie la procesul de impeachment al celui dintâi și la ancheta de corupție care îl vizează pe cel de-al doilea.

Momentul anunțului „marelui plan” vine cu o lună înainte de alegerile generale din Israel. Precaut, Donald Trump l-a primit luni la Casa Albă și pe opozantului lui Netanyahu, Benny Gantz.

Însă a fost limpede că favoritul său este Bibi Netanyahu, cu care a ales să apară în lumina reflectoarelor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE