Evenimentul Zilei > Justitie > Va fi supus amputării! Ultimele informații despre Sorin Ovidiu Vântu. E grav bolnav
Va fi supus amputării! Ultimele informații despre Sorin Ovidiu Vântu. E grav bolnav

Va fi supus amputării! Ultimele informații despre Sorin Ovidiu Vântu. E grav bolnav

Sorin Ovidiu Vântu suportă tot mai greu regimul de detenție. Acesta s-a îmbolnăvit grav și urmează să fie supus unei operații de amputare.

Sorin Ovidiu Vântu, care execută în prezent o pedeapsă de 11 ani de închisoare, este grav bolnav. Acesta suferă de tuberculoză, dar și de o formă severă de diabet. Ultimele informații despre starea de sănătate a fostului om de afaceri sunt că i se vor amputa trei degete de la picioare.

Avocatul lui Vântu susține că penitenciarul nu-i poate asigura clientului său condiții decente și că starea lui de sănătate se va agrava dacă nu va fi pus în libertate. Vântu a cerut eliberarea condiționată, însă magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea.

Sorin Ovidiu Vântu execută o pedeapsa de 11 ani de închisoare, după ce instanța a contopit sentințele din mai multe cazuri. Cele mai mediatizate condamnări sunt sentința de 8 ani de închisoare din dosarul căderii Fondului Național de Investiții sau sentința de 10 ani de închisoare din dosarul Petromservice. Fostul om de afaceri a stat în spatele gratiilor aproape șase ani și jumătate.

Avocatul lui SOV a publicat o scrisoare deschisă:

„(…) SOV se află în acest moment în executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare (4017 zile), așa cum a rezultat în urma contopirii. Și, din data de 4 Decembrie 2019, a fost propus a fost propus pentru liberare condiționată, asta după ce a executat deja nu mai puțin de 2330 zile până în acest moment. Asta după ce, în paranteză fie spus, în această perioadă, prin 2014, a contactat și o tuberculoză din mediul penitenciar, mediu de care “beneficiază” atât deținuții cât și personalul ANP.

Nu voi comenta aici faptul că nu există un temei legal pentru care în urma contopirii să fi rezultat o pedeapsă de 11 ani (așa cum a decis Curtea de Apel) și nu de maxim 10 ani, așa cum hotărâse inițial Tribunalul București pe baza singurului mod de calcul posibil de aplicat în temeiul legii în cazul lui SOV.
Relevant este că Sorin Ovidiu Vîntu a devenit propozabil pentru liberarea condiționată după executarea a 2009 zile de închisoare în baza hotărârii de contopire în care a rezultat pedeapsa de 11 ani și respectiv, ar fi fost propozabil după 1746 zile de închisoare dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani, așa cum ar fi impus-o legea.
Cu alte cuvinte Sorin Ovidiu Vîntu ar fi putut și, în opinia mea, ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni, executând pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an și jumătate – dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani. Asta dacă nu s-ar fi aliniat împotriva sa stelele.

Căci, “întâmplător”, nu doar că a fost lipsit de posibilitatea de a intra în comisia de liberare condiționată la termenul legal, ci în ultima perioadă starea sa de sănătate s-a agravat considerabil ca urmare a faptului că Penitenciarul Rahova nu i-a putut asigura pe durata detenției sale de acolo regimul alimentar și de viață impus de gravele sale afecțiuni, ba mai mult, i-a refuzat aberant și abuziv și dreptul de a primi dieta necesară pe care i-o puteau aduce din afara penitenciarului membrii familiei sale.
Efectul? Sorin Ovidiu Vîntu este foarte grav bolnav. Și pe punctul de a pierde cel puțin 4 degete de la un picior… dacă nu cumva, Doamne ferește, mai mult de atât.

Și cu toate astea… nimic din cele de mai sus nu au contat în fața Judecătoriei Sectorului 5 când, acum câteva zile în urmă, a judecat cererea SOV de liberare condiționată. În fața cererii parchetului de a amâna cu nu mai puțin de 12 luni liberarea condiționată, (prea) tânăra judecătoare de la 5 a respins “propunerea de liberare condiționată formulată cu privire la petentul condamnat Vîntu Sorin Ovidiu ca neîntemeiată”, stabilind “termen de reiterare a cererii în Comisia pentru liberare condiţionată la data de 20.09.2020.”, a scris avocatul Dan Chitic.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.