Evenimentul ZileiJustitieVa fi blocat proiectul ministrului Justiției la CSM sau vor fi membri care își vor încălca principiile?

Va fi blocat proiectul ministrului Justiției la CSM sau vor fi membri care își vor încălca principiile?

Va fi blocat proiectul ministrului Justiției la CSM sau vor fi membri care își vor încălca principiile?
Marea bătălie a începutului de an, în Justiție, se va da la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul inițiat de ministrul Justiției, Stelian Ion, care vizează desființarea SIIJ nu poate să treacă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM )decât în cazul unor eventuale trădări venite din partea membrilor acestei entități. Un proiect similar a fost avizat negativ de cei de la CSM în luna mai a anului trecut. Teoretic, și inițiativa lui Stelian Ion ar trebui să aibă aceeași soartă. Iata cum se împart voturile în CSM, conform unei analize făcute de cei de la luju.ro.

„Există riscul ca anumiți membri ai Consiliului să se pună la dispoziția noului regim Iohannis-PNL-USR și să își schimbe opțiunea, urmând să voteze total diferit decât au făcut-o în primăvară”, atrage atenția sursa citată, asupra unui posibil scenariu care ar urma să dea „undă verde” proiectului ministrului Justiției.

Vor fi membri care își vor schimba opțiunile?

Proiectul de lege seamănă foarte mult cu cel inițiat de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Daca membrii CSM nu își schimbă opțiunile anterioare, proiectul nu va trece, spune sursa citată. Proiectul de lege privind desființarea SIIJ depus de USR în luna mai a anului trecut a fost avizat negativ de Plenul CSM cu 11 la 8 voturi. Teoretic, aceeași soartă ar trebui să o aibă și cel înaintat de noul ministru.

Iată cine ar putea vota contra

„Totuși, nu este deloc sigur ca lucrurile vor sta în acest fel, întrucât există riscul ca anumiți membri ai Consiliului să își contrazică propriul vot dat anterior, și de această dată să voteze pentru desfiintarea SIIJ. Din punctul nostru de vedere, sigure sunt în acest moment voturile pentru avizarea negativă a proiectului de lege pentru desființarea SIIJ venite din partea următorilor opt membri ai CSM:

-Gabriela Baltag

-Evelina Oprina

-Lia Savonea

-Simona Marcu

-Nicoleta Margareta Tint

-Mariana Ghena

-Victor Alistar

-Romeu Chelariu

„Ramane de văzut dacă șefa ICCJ Corina Corbu își va păstra votul împotriva desființării SIIJ dat în mai 2020 (lucru discutabil având în vedere prestația și poziționările acesteia din ultimele luni), la fel și procurorul Codruț Olaru, care la rândul sau a dat aviz negativ desființării SIIJ, alături de un alt procuror din Consiliu”, au mai scris cei de la luju.

 

 


Accesează: