Sunt unul din cei care au susținut încă de la „plecarea” lui Liviu Dragnea și nominalizarea Vioricăi Dăncilă ca prezidențiabil că PSD nu mai are de ce să stea la guvernare. Ușor-ușor își pierduse toată legitimitatea, Cercul de Fier din jurul premierului fiind preocupat mai mult de afacerile personale decât de coerența guvernării. Ică Voinea se preocupa de apa de izvor și interesele marilor producători, Cristi Burci de afaceri cu fregate și rachete, Nicolae Bădălău de fabrici de pistoale italienești, scenariu tipic pentru o guvernare care nu mai are energia care a adus-o la putere.

Guvernarea Dăncilă a devenit demult o guvernare de tarabă!

Astăzi se dă o luptă importantă. Moțiunea de cenzură pare să aibă mari șanse de reușită. Exact din motivele pe care vi le spuneam, lipsa energiei și a legitimității fiind bomboana care lipsea pe coliva guvernării.

Ce se va întâmpla însă dacă moțiunea nu trece?

Spun lucrurul acesta pentru că văd în ultimele zile câteva ezitări. Cea mai importantă este declarația lui Dan Barna, liderul USR. Acesta vorbea ieri despre faptul că un eventual eșec al moțiunii de cenzură va avea la bază mită politică și amenințări. Lucrurile nu par să stea însă așa.

Sunt estimate 239 de voturi în favoarea moțiunii, față de minim de 233. Haideți să vedem cum stăm cu voturile.

Oana Bîzgan, deputat neafiliat, intrată în Parlament pe listele USR participă la o reuniune a World Economic Forum care are loc azi la Londra.

Un alt absent, din motive de sănătate, va fi senatoarea USR Nicoleta Dinu. Ea se află la tratament la o clinică din Germania.

Iar deputatul neafiliat Adrian Dohotaru, fost membru USR, a declarat pentru G4Media.ro „că nu va vota moțiunea de cenzură. Motivul: nu a primit niciun răspuns la emailul pe care i l-a trimis liderului de grup al deputaților PNL, Raluca Turcan, în care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că din textul moțiunii de cenzură lipsesc lucruri referitoare la piața muncii și la politicile fiscale și de mediu”.

Deci minus trei. Rămân 236.

Numai că o mișcare de ultim moment poate balansa voturile în favoarea guvernului.

”Deocamdată nu m-am hotărât. Să vedem ce se întâmplă în seara asta și mâine. Am înțeles că Remus Borza a luat 15 parlamentari. Nu știu de unde, dar ei nu pot veni decât de la Ponta. Dacă e adevărat, moțiunea nu are absolut nicio șansă să treacă”, a declarat senatorul independent Emanoil Savin pentru G4Media.ro.

Remus Borza a anunțat formarea unui nou partid: Forța Națională.

”Cel puțin 15 parlamentari ni se vor alătura chiar de săptămâna viitoare. Sunt oameni responsabili, care, pentru stabilitatea și bunăstarea României, își doresc ca Guvernul actual să își continue mandatul până în 2020 (…) Da, între cei 15 sunt și mulți semnatari ai moțiunii dezamăgiți de toți cei care au organizat această tentativă, oameni care nu se regăsesc în precaritatea acestei mișcări și în lipsa de coerență și seriozitate de care partidele de opoziție au dat dovadă în ultima săptămână”, a scris Remus Borza pe Facebook.

Poate supraviețui Viorica Dăncilă?

În câteva ore vom avea răspunsul.