Deputatul USR, Stelian Ion, i-a cerut președintelui Iohannis să facă de gardă la Guvern pentru a împiedica OUG pe articolele din Codul Penal și Codul de Procedură Penală declarate constituționale. Cererea USR a fost catalogată de liderul PNL drept „o prostie fără margini”.

Ludovic Orban a spus, într-o intervenție la RFI, că potrivit Constituției, președintele poate participa la ședințele de Guvern doar în anumite condiții. „Preşedintele participă la şedinţele de guvern la care se dezbat chestiuni legate de apărare, de siguranţă naţională, de politică externă, conducând şedinţele la care participă. Sigur, dacă sunt puncte pe aceste competenţe constituţionale conferite de Constituţie, preşedintele poate să participe la şedinţele de guvern şi sunt convins că o va face, dar nici nu poate să se ducă în fiecare zi de şedinţă de guvern, să ciocănească la uşa Guvernului şi să intre peste membrii Guvernului. Asta mi se pare chiar o propunere destul de ciudată şi de stranie. Sunt convins că preşedintele va uza de toate pârghiile pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica adoptarea unor acte normative care să afecteze independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţenilor la justiţie şi care să pună în paranteză lupta anticorupţie”, a spus Orban.

 

L-a luat gura pe dinainte

Întrebat de EVZ despre declarația președintelui PNL, deputatul Stelian Ion a spus că acesta a avut o exprimare nefericită și nu a înțeles cererea lui. Mai mult, politicianul USR a afirmat că însuși președintele Iohannis a agreat ideea de a merge în Guvern. „Domnul Orban a avut o exprimare prea dură și nemotivată. Noi nu am spus că președintele trebuie să dea buzna în Guvern, ci să meargă la ședințele unde se va discuta despre această ordonanță. Ar fi normal ca președintele să fie informat de ordinea de zi și să meargă”, a declarat Stelian Ion pentru EVZ.

Președintele USR, Dan Barna, crede că șeful statului ar trebui să participe la ședințele de Guvern și din poziția de supervizor a pregătirii pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. În mai puțin de o lună, România va prelua cea mai prestigioasă poziție pe care țara a avut-o în toată istoria ei. Din această perspectivă, fiind cel mai important subiect de politică externă, considerăm că președintele ar trebui să participe la aceste ședințe de Guvern. În această situație ar fi respectată Constituția. Participarea președintelui ar fi perfect legală și constituțională”, a declarat liderul USR pentru EVZ.

 

Te-ar putea interesa și: