Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, tratativele au rămas la faza confruntărilor pe sondaje, Plus încercând, în urmă cu două săptămâni, să-l impună pe Dacian Cioloș în postura de prezidențiabil al Alianței, fluturând o măsurătoare internă care-l prezenta pe tehnocrat drept candidatul ideal, mult mai bine cotat decât Dan Barna și cu șanse să intre în turul doi alături de Klaus Iohannis.

Orgolii personale

Sondajul Plus nu a fost înghițit de liderii USR, care au specificat că vor face și ei măsurători, analize, pentru a afla de ce intenție de vot se bucură Dan Barna. Tot în replică, USR-iștii au prezentat alte sondaje, în care Uniunea devansează cu cel puțin 10 procente Plus, apreciind că, într-un atare context, la funcția supremă în stat ar trebui să candideze aspirantul formațiunii care este cel mai bine cotată. Deși este puțin probabil ca Dacian Cioloș sau Dan Barna să se impună în fața lui Klaus Iohannis – presupunând că unul dintre cei doi îl va surclasa, în primul tur, pe candidatul PSD, oricine va fi el –, Cioloș își dorește enorm să candideze, indiferent de rezultat, pentru a-și crește formațiunea. La rândul său, deși USR stă mult mai bine în sondaje decât Plus, și Dan Barna este animat de aceleași intenții, în ambele cazuri intervenind și orgoliile, personale sau de partid.

Visul turului 2

Miza este cu atât mai mare cu cât, având în vedere letargia PSD și lipsa unui prezidențiabil redutabil pe partea de stânga, candidatul Alianței USRPlus are o șansă reală să acceadă în turul al doilea, ceea ce ar reprezenta o victorie însemnată pentru noul construct politic, care a confirmat la europarlamentare. Atât Dacian Cioloș, cât și Dan Barna își doresc să joace finala cu președintele Iohannis, indiferent de rezultatele acesteia. Un aspect interesant este că din echipa de negociatori ai Plus face parte și Cristian Preda, care, spun sursele noastre, îl consiliază și pe Dan Barna. Cel mai probabil, negocierile vor mai trena o perioadă, având în vedere vacanța parlamentară și acalmia verii, dar liderii Alianței USR-Plus vor fi nevoiți să tranșeze problema cel târziu până la finalul lunii iulie, fiindcă prezidențialele ne bat oricum la ușă.

 „Nu candidăm de amorul artei”

 Într-un interviu recent, la Digi 24, Dan Barna a anunțat că Alianţa USR-PLUS este hotărâtă să câştige alegerile prezidenţiale. „Nu candidăm de amorul artei”, a declarat Dan Barna, la emisiunea „În Fața Ta”. Preşedintele USR a evitat să critice mandatul lui Klaus Iohannis la Cotroceni, însă spune că în toată Europa există un trend de reconstrucţie politică. De altfel, Dan Barna este entuzismat de ideea unui tur doi la prezidenţiale între Klaus Iohannis şi candidatul USR-PLUS. Doar că Alianţa încă nu şi-a desemnat prezidenţiabilul, iar situația nu pare a se schimba prea curând. „Eu sunt gata să îmi asum orice rol pe care, convenindu-l cu colegii mei din USR și PLUS, considerăm că ne ajută. Scopul este de a câștiga toate alegerile la care participăm. Nu îmi propun să particip de amorul artei la vreo competiție electorală”, a anunțat Dan Barna, „orice rol” însemnând, firește, și cel de prezidențiabil al Alianței USR-Plus.

 

Anunțuri fără echivoc

 Întrebat de ce vrea Alianța să-l schimbe pe președintele Klaus Iohannis, Dan Barna a invocat… trendul european. „În toată Europa se schimbă cumva energia în politică. În România – și 26 mai exact asta arată – componenta activă a societăţii, antreprenorii, oamenii care și-au construit o viață confortabilă au înţeles că trebuie să se implice şi politic. Și, practic, eu sau Dacian Cioloş, USR-PLUS reprezintă această nouă componentă activă a societăţii”, a precizat președintele USR. La rându-i, Dacian Cioloș a anunțat pe 27 mai, după aflarea rezultatelor de la europarlamentare, că este gata să candideze împotriva lui Klaus Iohannis. „Pot să candidez la prezidențiale! Noi vom avea un candidat comun, Alianța 2020 USR + PLUS! Eu preiau mandatul de europarlamentar, dar voi candida și la parlamentare, iar dacă voi fi ales, locul meu va fi luat de următorul pe listă”, a spus Dacian Cioloș.