În luna octombrie a anului trecut, informațiile militare norvegiene au indicat că cel puțin zece submarine ruse, din care opt cu prolulsie nucleară, au început manevre care vor dura câteva săptămâni, scopul lor fiind de a naviga cât mai mult timp fără a fi reperate, precizând că ar putea amenința coasta de Est a Statelor Unite, perturbând liniile de aprovizionare dintre cele două țărmuri ale Atlanticului și să opereze în pasajul cunoscut sub numele de GIUK (Groenlanda – Islanda – Marea Britanie)

Mesajul norvegienilor a fost bine înțeles. La 4 februarie, unui colocviu organizat la Institutul Naval al SUA și la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, vice-amiralul Andrew Lewis, șeful Flotei a 2-a a Marinei SUA, a anunțat intensificarea patrulelor submarine rusești în zona sa de responsabilitate. Până la punctul de a estima că, de acum înainte, acesta „nu mai poate fi considerată ca fiind complet sigură și necontestat”.

„Atlanticul este un spațiu esențial de luptă. Noua noastră realitate este că, atunci când militarii noștri ies în larg, se pot aștepta să funcționeze într-un spațiu contestat, odată ce părăsesc Norfolk (baza navală de pe coasta de Est a Statelor Unite)”, a declarat Lewis.

„Observăm un număr tot mai mare de submarine ruse desfășurate în Atlantic. Și aceste submarine au performanțe mai bune ca oricând, desfășurându-se pe perioade mai lungi de timp, cu tot mai multe sisteme de arme letale”, a continuat el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: