Evenimentul Zilei > Vremea > Urmează un weekend de foc la munte și pe litoral. Avertismentul meteorologilor pentru turiști
Urmează un weekend de foc la munte și pe litoral. Avertismentul meteorologilor pentru turiști

Urmează un weekend de foc la munte și pe litoral. Avertismentul meteorologilor pentru turiști

Temperaturile caniculare se vor extinde în România. Valorile din termometre vor înregistra creșteri în weekend, atât în zonele de munte, cât și pe litoral. Meteorologii avertizează cu privire la efectul radiațiilor UV, care „își vor spune cuvântul” negreșit, în special la mare.

În weekendul 14-15 august se anunță temperaturi caniculare. Valorile termice vor depăși 35 de grade Celsius, iar specialiștii atrag atenția tuturor celor care se vor afla în vacanță la mare. „Chiar dacă masa de aer cald abia este în extindere, în zona litoralului radiaţia ultravioletă, de această dată, îşi spune cuvântul”, a transmis unul dintre reprezentanții ANM.

România se topește sub noul val de căldură

„Avem un weekend mai fierbinte decât astăzi, aş putea spune, pentru că masa de aer tropical prezentă în continuare în partea de sud a Europei a avut o uşoară slăbire în intensitate. Astăzi (vineri – n.r.), temperaturile au fost puţin mai scăzute în mare parte din ţară – 30 şi uşor peste 30 de grade, doar în regiunile vestice şi sudice. Însă urmează o intensificare şi o extindere a acestei mase de aer tropical prezentă, la momentul acesta, cu intensitate maximă în zona Spaniei, acolo unde sunt aşteptate temperaturi maxime de 45-46 de grade.

În zilele următoare, se va intensifica către sud-estul Europei, inclusiv zona ţării noastre, astfel încât aşteptăm din nou intervale cu temperaturi ridicate, disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Mâine, timid am putea spune, în vestul şi în sud-vestul ţării pentru că se vor înregistra doar câteva temperaturi de 35 de grade şi vorbim de temperaturi înregistrate la umbră. Însă, duminică, în accentuare, aceste valori de 35-36 de grade vor fi mai multe în vestul şi în sudul teritoriului.

Atenție la radiațiile UV! Nu vă puneți sănătatea în pericol

Luni şi marți, vremea va deveni călduroasă în toată ţara – peste 30 de grade -, caniculară în vest şi în sud şi în intensificare. Nu vom mai vorbi doar de temperaturi de 35-36 de grade, ci 37-38, poate chiar 39.

La mare, vorbim de vreme frumoasă ca aspect, fără precipitaţii. Poate doar în zonele montane, după-amiază, sau poate o aversă slabă de ploaie şi atât. Însă, cu disconfort termic destul de ridicat. Chiar dacă masa de aer cald abia este în extindere, în zona litoralului radiaţia ultravioletă, de această dată, îşi spune cuvântul. Temperaturile ar putea fi plăcute dacă şi acolo se mai încălzeşte puţin. Ajungem undeva la valori în aer de 27-29 de grade, apa mării undeva la 24-26 de grade”, a explicat Alina Șerban la Antena 3.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: