Cum ne protejăm de explozii solare şi radiaţii ultraviolete

Cum ne protejăm de explozii solare şi radiaţii ultraviolete

Nivelul ultravioletelor a crescut zilele trecute în România, ajungând ieri la 8, iar exploziile solare vor atinge un maxim al ultimilor ani. Medicii explică cum ne putem proteja.

"Găurile" în stratul de ozon, ca şi exploziile solare care vor fi din ce în ce mai frecvente în perioada următoare, afectează atât pielea, crescând riscul de cancer cutantat, cât şi psihicul, modificând comportamentul, sau ochii. În plus, se anunţă multe zile în care nivelul de radiaţii ultraviolete va fi maxim.

Medicii au sfaturi concrete pentru protecţia pielii, ochilor, dar şi a psihicului.

Risc mai mare de cancere cutanate

Ne puteți urmări și pe Google News

Stratul de ozon este un filtru care ne păzeşte de intensitatea razelor luminoase şi filtrează ultravioletele C, care sunt foarte agresive.

"Când acesta se subţiază sau când apar exploziile solare trebuie să ne protejăm mai atent fiindcă efectele asupra pielii pot fi grave. În primul rând, creşte riscul de apariţie a cancerelor cutanate. În plus, s-a dovedit că există o legătură directă între expunerea la lumină şi transformarea unor aluniţe în cancer sau apariţia unor cancere din senin pe zonele expuse", explică medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.

Folosiţi creme cu factor de protecţie peste 30

Ea recomandă ca pentru perioadele cu risc să se limiteze expunerea la lumină, să se folosească creme de protecţie solară cu factor între 30 şi 50 (mai ales de către cei care au o piele deschisă la culoare), cât şi ochelari cu lentile speciale care protejează de ultraviolete, umbrele sau chiar haine care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiaţii.

Specialistul în neuroştiinţe Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, explică de ce exploziile solare pot cauza migrene.

"Celule nervoase din creier produc curent electric care se propagă prin axoni ca prin nişte cabluri. Acest curent electric generează câmpuri electromagnetice, câmpuri care sunt influenţate de furtuni solare, care la rândul lor sunt electromagnetice. Practic, acesta este motivul pentru care apar migrenele, însă nu este clar cum anume".

Medicul de familie Cristian Sever Oană explică de ce sunt mai expuşi riscurilor cei care merg la mare sau stau în apropierea apei. "Sunt iradiaţi practic de două ori, radiaţiile venind direct de la soare, dar şi reflectate de luciul apei. De aceea este recomandat să purtaţi ochelari, pentru protecţia ochilor, şi pălărie pentru insolaţii (de la care apar dureri de cap şi migrene)".

Ochii pot fi afectaţi ireversibil

Medicul de familie atenţionează asupra faptului că exploziile solare şi ultravioletele pot afecta şi ochii ireversibil. "După o expunere îndelungată (dacă staţi câteva ore cu ochii în soare şi nu faceţi mişcare) există riscul să apară degradări ireversibile ale retinei (scade acuitatea vizuală şi nu se mai poate face nimic). Din această cauză, recomand purtarea unor ochelari de soare din sticlă şi nu din plastic", mai spune medicul Cristian Sever Oană.

Radiaţiile pot provoca modificări în comportament

Nici efectele asupra psihicului nu sunt de neglijat, spun specialiştii. "Orice fenomen din natură poate avea influenţă asupra noastră pentru că facem parte din ea. Ca şi în cazul persoanelor meteodependente, care atunci când plouă sunt mai deprimate, exploziile solare şi nivelul radiaţiilor pot să modifice comportamentul unor oameni", afirmă Cristiana Leviţchi, psiholog la Clinica Sensart din Bucureşti.

Ea mai spune că nu există studii clare care să explice simptomele specifice pe care le cauzează aceste fenomene, însă modificările depind şi de sensibilitatea personală a fiecărei persoane.

DECODARE

Cum se calculează indicele radiaţiilor ultraviolete şi ce semnificaţie are

Nivelul 8 al radiaţiilor, atins în Bucureşti ieri e unul ridicat, însă nu e cel mai mare. După această cifră, ameninţările asupra sănătăţii sunt mari. Singurul care poate oferi informaţii concrete despre cât de puternice sunt radiaţiile este indexul UV (UVI), cu valori cuprinse între 0 şi 11 şi deosebit de periculos dacă este mai mare de 8.

"Valorile maxime sunt atinse în jurul orelor amiezii, în timpul lunilor de vară, cu precădere când cerul e senin, însă poate fi mare şi atunci când e înnorat, fiind reflectate de apă şi particulele din atmosferă", explică experţii Organizaţiei Mondiale a a Sănătăţii (OMS) într-un document menit să atenţioneze populaţia în legătură cu pericolele expunerii la ultraviolete.

La nivelul pământului ajung în special radiaţii UVA şi o mică parte din cele UVB. Nivelul mai scăzut sau mai ridicat al acestora depinde printre altele de distanţa faţă de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cât suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar şi de cât de înnorat e cerul.

  • Cremele de protecţie solară, obligatorii la munte şi în parc