Evenimentul Zilei > International > Urmașul lui Merkel, desemnat de un Congres virtual din cauza COVID
Urmașul lui Merkel, desemnat de un Congres virtual din cauza COVID

Urmașul lui Merkel, desemnat de un Congres virtual din cauza COVID

Formațiunea politică a Angelei Merkel a anunțat luni, 14 decembrie, că va organiza pe 15-16 ianuarie un congres virtual pentru a alege un nou președinte, potențial candidat la cancelarie în 2021.

Uniunea Creștin Democrată (CDU), care a fost nevoită să își amâne în două rânduri congresul, a comunicat luni datele și formatul ales prin intermediul unui mesaj pe Twitter.

Întrunirea delegaților se va face pentru video-conferință, din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat-o pe cancelara Angela Merkel să impună o izolare parțială până pe 10 ianuarie.

Trei candidați sunt în cărți pentru a-i succede lui Annegret Kramp-Karrembauer, considerată o vreme ca „delfinul” lui Merkel, dar care, în luna februarie, a decis să își părăsească postul, din cauza lipsei de autoritate printre membrii partidului.

Militanții CDU vor trebui să aleagă între moderatul Armin Laschet, care se află în fruntea landului cu populația cea mai mare din Germania, Renania de Nord – Westfalia, ultraliberalul Friedrich Merz, un rival istoric al lui Merkel, și Norbert Röttgen, un expert în politica externă, scrie AFP.

Învingătorul are toate șansele de a fi candidatul CDU în alegerile legislative din septembrie 2021, după care Angela Merkel își va părăsi postul după 16 ani petrecuți în scaunul de cancelar.

Nu este exclus totuși să apară și un alt candidat, șeful landului Bavaria, Markus Söder. Acesta este și președintele Uniunii Creștin Sociale (CSU) formațiune soră cu CDU, dar și unul dintre partizanii cei mai înfocați ai restricțiilor draconice încă de la începutul pandemiei.

Söder are și o cotă foarte bună în sondaje, acestea dându-l mult peste favoritul Merz. Acesta, un milionar de 64 de ani și cu vederile cele mai conservatoare dintre toți candidații, se împotrivește intervenției statului în economie, inclusiv prin restricții din cauza pandemiei.

De la înființarea imediat după Al Doilea Război Mondial, CDU a susținut doar în două rânduri un candidat bavarez la cancelarie, în alegerile din 1980 și 2002, care s-au soldat de fiecare dată cu înfrângeri în fața rivalilor social democrați, SPD.

CDU-CSU se află detașat în frunte în sondajele politice, în ceea ce privește intenția de vot, urmat de Verzi, SPD și naționaliștii de la Alternativa pentru Germania, o formațiune asemănătoare cu AUR din România.