Evenimentul Zilei > Justitie > Urmăritul penal care controlează Poliția
Urmăritul penal care controlează Poliția

Urmăritul penal care controlează Poliția

Consilier general și avocat, Doru Giugula, cercetat de DNA, în dosarul lui Marian Vanghelie, gestionează Ordinea Publică în Capitală.

Fapt incredibil în activitatea Cosiliului General al Municipiului București (CGMB). Omul lui Marian Vanghelie – despre care DNA a descoperit că s-a oferit să îl apere pe Marian Dumitru, afaceristul acuzat de mituirea edilului, pentru a obține informații din dosar – este autoritatea numărul 1 în ceea ce privește Ordinea Publică în București. Avocatul Doru Giugula este președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), calitate din care controlează atât Poliția Capitalei, cât și Poliția Locală.

Avocatul, care ne-a spus că a condus, și ieri, o ședință ATOP, este cercetat pe motiv că a încercat să îl influențeze pe Dumitru să nu dea declarații împotriva lui Vanghelie. Despre Giugula, „Evenimentul zilei” atrăgea atenția, acum trei ani, că făcea bani din informațiile pe care le afla din ședințele de Consiliu și îi apăra în instanțe pe cei care se judecau cu Municipalitatea, așa cum a fost cazul unei persoane expropriate. În august 2012, ANI a constatat că are o avere nejustificată de 1,16 milioane de lei, iar Înalta Curte a decis, în 2013, că este incompatibil.

Poate decide șefii

Potrivit Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, ATOP contribuie la elaborarea de activități, participă la fixarea de obiective, face propuneri de „înlăturare a deficiențelor” și elaborează un raport anual despre activitatea polițiștilor. Conform organigramei CGMB, la ședințele la care participă, Giugula este președinte peste șeful Poliției Capitalei, șeful Poliției Locale, un subprefect și cinci consilieri generali. Drept urmare, susțin oficiali din Primărie, acesta ar avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește stabilirea șefilor din Poliție, la nivelul Capitalei.

Soarta lui Giugula la șefia ATOP poate fi decisă astăzi. În ședința de Consiliu General se va discuta solicitarea PSD Sector 5 de excludere a acestuia de pe lista consilierilor generali, ca urmare a retragerii sprijinului politic. „Nu am nimic de comentat. O să vedeți mâine (astăzi – n.r.)”, a declarat avocatul Doru Giugula.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: