UPDATE. Regina Elisabeta a II-a a aprobat cererea guvernului britanic de a suspenda Parlamentul pe fondul unei crize în creștere pe tema Brexit-ului. Mișcarea nu a fost neașteptată, deşi monarhul a refuzat neîncetat să se implice în politică de-a lungul domniei sale. Regina este șeful statului și este neutră din punct de vedere politic. Dar  ea acționează la sfatul guvernului său în probleme politice. Știrea a venit printr-o declarație a Biroului Consiliului Privat miercuri.

„În aceasta zi, Majestatea Sa a ordonat în Consiliu ca Parlamentul să fie suspendat începând cu o zi care să nu fie mai devreme de luni, 9 septembrie 2019, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până în ziua de luni, 14 octombrie 2019”, se mai arată în declaraţia dată de biroul privat al reginei, notează globalnews.

Ştirea iniţială

Mișcarea este una dintre cele mai îndrăznețe. Pentru a reuși să ajungă la un Brexit fără niciun fel de problemă Boris Johnson va cere astăzi reginei suspendarea Parlamentului la câteva zile după întoarcerea parlamentarilor din vacanţa de vară.

Știrea a fost dezvăluită de reporterul pe teme politice al BBC, Nick Robison. „Membrii vor avea destul timp pentru a discuta”, a spus el. Camera Comunelor avea să se redeschidă pe 14 octombrie, după un discurs al reginei în care, potrivit lui Johnson, „noua agendă a guvernului va fi prezentată”.

Suspendarea activităților parlamentare ar împiedica deputații să voteze orice amânare a Brexit-ului, chiar și în cazul unor neînțelegeri. Reacțiile opoziţiei despre posibila închidere a  Camerei Comunelor au fost pline de furie: „Este vorba despre o lovitură de stat împotriva Parlamentului, împotriva alegătorilor și a deputaților”, a declarat Diane Abbott, purtătorul de cuvânt al Afacerilor Interne pentru Muncă, într-un tweet.

Dar chiar și printre conservatori sunt voci care se opun ideii: „Este un act scandalos”, a spus parlamentarul Tory Dominic Grieve. Unii politicieni importanţi, inclusiv fostul premier John Major, au amenințat că vor face apel la justiţie pentru a opri planul premierului. Iar purtătorul de cuvânt al partidului național scoțian, Joanna Cherry, pregătește deja actele pentru un proces în instanțele scoțiene.

Elisabeta a II-a se află acum la Castelul Balmoral din Scoția și nu se știe, încă, dacă se va întâlni şi când cu premierul, titrează presa britanică.