Evenimentul Zilei > Actualitate > Unul dintre cei mai înalţi prelaţi ai BOR a fost decăzut din rang din cauza orientării sexuale
Unul dintre cei mai înalţi prelaţi ai BOR a fost decăzut din rang din cauza orientării sexuale

Unul dintre cei mai înalţi prelaţi ai BOR a fost decăzut din rang din cauza orientării sexuale

Un alt scandal sexual loveşte în Biserica Ortodoxă Română.În urmă cu doi ani Presfinţitului Părinte Irineu, Episcop de Dearborn Heights și Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, i s-a interzis oficierea de slujbe religioase pe perioada unei anchete în care a fost cercetat pentru comportament sexual neadecvat. La finalul săptămânii trecute, conform unui comunicat al Episcopiei Orotodoxe din America, Părintele Irineu a fost decăzut definitive din funcţiile din cadrul Bisericii.

Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe din Statele Unite şi Canada, l-a deprivat la vremea respectivă pe Irineu şi din sarcinile sale oficiale, acesta din urmă fiind până la declanşarea acestei anchete pe locul doi în ierahia acestei Episcopii. Acesta a fost acuzat că este homosexual. După doi ani a venit şi verdictul final. Săptămâna trecută Irineu a fost îndepărtat definitiv din conducerea Episcopiei, decăzut din rang şi i s-a impus la întoarcerea statutului de călugăr.

Părintele Irineu a fost stareț al Mănăstirii Sâmbătă și un apropiat al fostului mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală. A tuns în monahism 30 de monahi și 15 măicuțe, având sub îndrumarea sa și mari personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, ca ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolit al Ardealului.

În perioada cât a fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, PC Arhimandrit Irineu Duvlea a primit vizita la mănăstire a 6 patriarhi: Bartolomeu al Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic), Parthenius al Alexandriei, Ignatie al Antiohiei, Abuna Paulus al Bisericii Copte, Pavel al Serbiei și Maxim al Bulgariei. De asemenea, a găzduit și alți ierarhi bisericești, cum ar fi: IPS Nathaniel Popp de Detroit, Antonios Schedrawui de Mexico, John al Finlandei și mulți alții, precum și conducătorii laici, ca de exemplu Majestatea Sa, Regele Mihai al României, președinții României, primii-miniștri, și alții.

La 24 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a oferit părintelui Irineu rangul de Arhimandrit Mitrofor (purtător de Mitră), o distincție foarte rar oferită în  Biserica Ortodoxă Română