Uniunea Europeană și Statele Unite au păreri diferite în privința Rusiei

Uniunea Europeană și Statele Unite au păreri diferite în privința Rusiei

Uniunea Europeană şi SUA nu au „o poziţie comună cu privire la Rusia”, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială avută la Bruxelles de liderii UE cu președintele SUA, Donald Trump.

 

Dialog UE-SUA

„Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi - noi, domnul preşedinte şi cu mine - că avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei”, a admis Donald Tusk, în faţa presei, la încheierea discuţiilor cu liderul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile dintre Tusk și trump au vizat subiecte de politică externă, schimbările climatice și relațiile comerciale, după cum a explicat preşedintele Consiliului European. Tema centrală a fost lupta antiteroristă, asupra căruia oficialii s-au pus de acord. Dar rămân deschise unele probleme, precum schimbările climatice şi comerţul. În ceea ce privește Rusia, opiniile sunt diferite, cu excepția conflictului din Ucraina, unde UE și SUA gândesc la fel, a mărturisit Tusk.

Mesaj despre „valorile occidentale”

Principalul mesaj al președintelui Consiliului European pentru Trump a fost faptul că cele mai importante elemente ale relației de prietenie euro-atlantică sunt „valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană”.

Trump a fost primit, la Bruxelles, de Donald Tusk, de şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cărora li s-au adăugat ulterior, într- o reuniune extinsă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Ulterior, Juncker l-a primit la sediul Comisiei Europene și pe noul președinte francez, Emmanuel Macron, dar și pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan în marja unui summit al NATO. Relaţiile diplomatice dintre Ankara şi UE s-a deteriorat după lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia