Mișcarea făcută de Uniunea Europeană este menită să-i întărească prezenţa într-un moment de puternice tensiuni în Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

„În aceste vremuri de tensiuni internaţionale şi regionale, Kuweitul este o voce înţeleaptă şi o forţă de pace, ceea ce face din el partenerul nostru natural”, a subliniat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, la învestirea noii delegaţii a UE în Kuweit.

Aceasta este a treia delegaţie a UE într-o ţară din Golf, după cele din Riad, în 2004, şi Abou Dhabi, în 2013.

„Acesta este un mesaj pentru toată regiunea: UE îşi sporeşte prezenţa şi angajamentul în Orientul Mijlociu”, a subliniat Mogherini în timpul ceremoniei, în prezenţa omologului său kuweitian, şeicul Sabah al-Khaled Al-Sabah. „Ceea ce se întâmplă în Golf este important pentru Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa este important pentru Golf”, a pledat ea.

Regiunea Golfului este scena mai multor crize care ameninţe să derapeze din cauza riscului de escaladare între Iran, pe de o parte, şi SUA şi aliaţii lor regionali, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte.

Spre deosebire de Riad şi Abou Dhabi, Kuweitul – care este apropiat al Bruxellesului şi Washingtonului – menţine relaţii cordiale cu Teheranul.

Kuweitul este prima ţară din Golf cu care diplomaţia europeană a încheiat un acord de cooperare în 2016.