Evenimentul Zilei > International > Uniunea Europeană, mișcare de ultim moment. Tensiuni puternice se „întrevăd la orizont”
Uniunea Europeană, mișcare de ultim moment. Tensiuni puternice se „întrevăd la orizont”

Uniunea Europeană, mișcare de ultim moment. Tensiuni puternice se „întrevăd la orizont”

Uniunea Europeană (UE) a deschis duminică o reprezentanţă diplomatică în Kuweit, a treia sa reprezentanţă în regiunea Golfului.

Mișcarea făcută de Uniunea Europeană este menită să-i întărească prezenţa într-un moment de puternice tensiuni în Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

„În aceste vremuri de tensiuni internaţionale şi regionale, Kuweitul este o voce înţeleaptă şi o forţă de pace, ceea ce face din el partenerul nostru natural”, a subliniat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, la învestirea noii delegaţii a UE în Kuweit.

Aceasta este a treia delegaţie a UE într-o ţară din Golf, după cele din Riad, în 2004, şi Abou Dhabi, în 2013.

„Acesta este un mesaj pentru toată regiunea: UE îşi sporeşte prezenţa şi angajamentul în Orientul Mijlociu”, a subliniat Mogherini în timpul ceremoniei, în prezenţa omologului său kuweitian, şeicul Sabah al-Khaled Al-Sabah. „Ceea ce se întâmplă în Golf este important pentru Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa este important pentru Golf”, a pledat ea.

Regiunea Golfului este scena mai multor crize care ameninţe să derapeze din cauza riscului de escaladare între Iran, pe de o parte, şi SUA şi aliaţii lor regionali, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte.

Spre deosebire de Riad şi Abou Dhabi, Kuweitul – care este apropiat al Bruxellesului şi Washingtonului – menţine relaţii cordiale cu Teheranul.

Kuweitul este prima ţară din Golf cu care diplomaţia europeană a încheiat un acord de cooperare în 2016.