Unioniştii REŢINUŢI de jandarmi au fost AMENDAŢI. Manifestanții au ridicat o BARICADĂ la Piața Universității unde îi aştepată pe Dacian Cioloş şi pe liderii politici să își asume Unirea ca proiect de țară

Unioniştii REŢINUŢI de jandarmi au fost AMENDAŢI.  Manifestanții au ridicat o BARICADĂ la Piața Universității unde îi aştepată pe Dacian Cioloş şi pe liderii politici să își asume Unirea ca proiect de țară

În timp ce ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, transmitea că va cere un raport asupra evenimentelor din Piaţa Victoriei care au condus la reținerea a cinci participanți la “Marşul pentru Unire”, reprezentantul Jandarmeriei Bucureşti a anunţat că patru dintre protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Printre cei amendaţi se numără şi președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion. Manifestanții au anunţat că au ridicat o baricadă la Piața Universității şi că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României.

În urma ciocnirilor dintre unioniştii care au participat, sâmbătă, la marşul “Luptă pentru Basarabia” şi  jandarmi,  Căpitanul Mihai Vornicu de la Jandarmeria Bucureşti a declarat că președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, precum și alți trei participanți au fost amendați cu câte 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii şi loniştii publice

"Platforma Unionistă a organizat un marș, urmat de protest, pe traseul Piața Unirii — Piața Romană — Piața Victoriei, unde, la un moment dat, în apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane au încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la fața locului s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsuri legale, drept pentru care patru persoane au fost sancționate, conform legii privind organizarea adunărilor publice, cu câte 3.000 de lei fiecare", a spus Vornicu, într-o declarație de presă, citat de agerpres.ro.

Ofiţerul de presă a mai precizat că nu s-au folosit gaze lacrimogene.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Se intervine legal, dar la finalul fiecărei misiuni, în cazul în care colegi de-ai mei au filmări operative și se poate observa că jandarmii au greșit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte și se vor lua măsurile de rigoare. (...) Nu există o anchetă în curs, deoarece nu sunt informații că jandarmii au acționat ilegal", a afirmat Vornicu.

El a menționat că, având în vedere că o parte dintre manifestanți au ales să își continue protestul la Piața Universității, Jandarmeria le va permite manifestarea neautorizată câta vreme nu se ocupă  “căi de comunicații”.

“Se pare că o parte dintre aceștia au ales să revină în Piața Universității, nu este un protest autorizat (la Universitate — n.r.), dar Jandarmeria Capitalei le asigură acestora prezența atâta timp cât nu escaladează, nu ocupă căi de comunicații și atâta timp cât respectă indicațiile jandarmilor", a adăugat Vornicu.

El a informat că manifestanților li se va recomanda să își ridice corturile instalate.

„S-a luat legătura cu reprezentanții Primăriei, nu se acceptă amplasarea de corturi, deoarece e domeniu public", a explicat reprezentantul Jandarmeriei Bucureşti.

Ministrul de Interne cere şefului Jandarmeriei un raport complet

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis un mesaj al ministrului de resort,  Ioan-Dragoș Tudorache, în care se precizează că  oficialul guvernamental  a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana, un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți.

“Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia masuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă”, se arată în comunicatul MAI.

Baricada pentru Unire, în Piaţa Universităţii

La scurt timp după reacţia oficialilor de la Jandarmerie şi a ministrului Afacerilor Interne,  reprezentanţii Platformei Unioniste Acțiunea 2012 au transmis un comunicat cu titlul: „Baricada pentru Unire”, în care cer bucureștenilor să li se alăture în Piața Universității.

“Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt chemați de unioniștii din stradă să își asume Unirea ca proiect de țară”, se arată în counicat.

Unioniştii transmit că „termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00. Manifestanții care au ridicat baricadă la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național.

„Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic și să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 și viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declarației pentru Unire”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Circa 20.000 de oameni au ieșit sâmbătă în stradă la marșul „Luptă pentru Basarabia” pentru a cere ca Unirea să fie proiectul de țară al României.