Ungureanu, demis!

Ungureanu, demis!

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a fortat in aceasta dupa-amiaza pe ministrul de Externe sa-si prezinte demisia.

Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o discutie cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul careia i-a solicitat sa-si dea demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak. Ministrul de Externe a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit.

Premierul considera ca este in sarcina Guvernului sa apere interesele cetatenilor sai, oriunde s-ar afla acestia. Ministerul de Externe avea obligatia sa informeze Guvernul si pe primul-ministru in legatura cu situatia celor doi romani imediat ce a aflat de retinerea lor.

Intrucat acest lucru nu s-a intamplat, premierul nu a putut dispune la timp masurile ce se impun pentru ca cetatenii romani sa fie eliberati mai repede, lucru care a dus la prelungirea detentiei lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a aflat din presa atat despre retinerea, cat si despre eliberarea celor doi cetateni romani retinuti in Irak. (ora 17:51)

ACTUALIZAT 19:11

Tariceanu: I-am cerut demisia ministrului de Externe pentru ca nu m-a informat

Premierul Calin Popescu Tariceanu precizeaza ca a cerut demisia ministrului de Externe pentru ca nu l-a informat in legatura cu cei doi romani retinuti in Irak.

"In aceasta dupa-amiaza am avut o discutie cu Mihai Razvan-Ungureanu, ministrul de Externe, in legatura cu problema celor doi muncitori romani care au fost retinuti in Irak o lunga perioada de vreme. I-am cerut ministrului de Externe sa isi dea demisia, avand in vedere obligatia care ii revenea de a ma informa, in calitatea mea de sef al Guvernului, in legatura cu aceasta situatie anormala si in care Guvernul ar fi trebuit sa actioneze prompt pentru eliberarea cetatenilor romani. Este obligatia Guvernului de a se ingriji de soarta cetatenilor romani, oriunde s-ar afla acestia. In urma acestei discutii cu ministrul, acesta a acceptat sa isi depuna demisia."

Basescu ataca: "Tariceanu minte!"

Tariceanu "minte atat de mult" incat nu trebuie luat in consideratie cand spune "nu stiu, nu am primit!", a declarat pentru ProTV presedintele Traian Basescu, precizand ca, daca premierul nu a fost informat de MAE, atunci ar trebui sa-i trimita cererea de revocare a ministrului de Externe.

"Omul acesta minte atat de mult incat nu trebuie luat in consideratie cand spune «nu stiu, nu am primit». Este imposibil, imposibil ca ministrul de Externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului-ministru nu. Daca s-a intamplat asa si premierul nu a fost informat, premierul ar trebui sa-mi trimita propunerea de revocare a ministrului de Externe", a declarat Basescu pentru ProTV, intrebat daca a existat o disfunctionalitate la nivelul Guvernului avand in vedere ca premierul spune ca nu a fost informat de ministerul de Externe.

Basescu a facut aceasta declaratie inainte ca premierul sa ii ceara in aceasta dupa-amiaza demisia ministrului Ungureanu si acesta sa accepte.