Ungaria a început să își modernizeze capacitățile, a spus el, menționând că forțele de apărare ale țării au comandat recent noi elicoptere pentru aproximativ 100 de miliarde de forinți (308 de milioane de euro). Planul de dezvoltare militară al Ungariei numit Zrinyi 2026 îi va permite să-și onoreze angajamentul de a-și majora cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, a adăugat ministrul.

Szijjarto a declarat că Ungaria își va fortifica contingentul de 117 militari în Afganistan de alți 12 soldați. În plus, Ungaria a decis să-și mențină contribuția financiară la dezvoltarea forțelor de securitate din Afganistan, egală cu 500.000 de dolari pe an, până în 2024, a afirmat el.

Ungaria va extinde, de asemenea, contingentul său în misiunea KFOR de menținere a păcii în Kosovo la 390 de soldați, devenind al patrulea cel mai mare contingent din regiune, a afirmat ministrul. Şi ca o noutate, Ungaria își va relua rolul de patrulare a spațiului aerian din regiune în 2019, a adăugat el.

Cu privire la problema Ucrainei, ministrul a spus că Ungaria consideră că este "scandalos" că "mișcării anti-maghiare și anti-minoritare"  li se dă acum o platformă "la cel mai înalt nivel politic" din țara respectivă. Ungaria consideră că, dacă o țară se străduiește de integrare europeană sau euro-atlantică, nu poate permite ca ideile anti-minoritare și "extremist naționaliste" să se răspândească așa cum au în Ucraina, a adăugat Szijjarto. Ungaria a precizat că nu va sprijini integrarea euro-atlantică a Ucrainei în nici un fel până când această situație din țară nu se va îmbunătăți, a spus el, potrivit thehungaryjournal.