Evenimentul Zilei > International > Ungaria PRIMEȘTE o LOVITURĂ dureroasă din SUA. FRAUDA din SISTEM îi poate EXPUNE pe americani. Alertă la Washington
Ungaria PRIMEȘTE o LOVITURĂ dureroasă din SUA. FRAUDA din SISTEM îi poate EXPUNE pe americani. Alertă la Washington

Ungaria PRIMEȘTE o LOVITURĂ dureroasă din SUA. FRAUDA din SISTEM îi poate EXPUNE pe americani. Alertă la Washington

Relațiile pe care Ungaria le are cu SUA sunt, în general, bune, din punct de vedere diplomatic. Vecinii României beneficiază de mai multe avantaje din partea americanilor, dar acest lucru se poate schimba drastic, după descoperirea unei erori grave într-un sistem al guvernului.

SUA intenţionează să ridice scutirea de viză de care beneficiază cetăţenii Ungariei după descoperirea unei fraude ce a permis titularilor de paşapoarte ungare sa intre în Statele Unite sub identităţi false, au informat joi mass-media din cele două state.

Un „defect” în sistemul de atribuire de paşapoarte în Ungaria a condus la „încălcări ale securităţii”, au declarat responsabili americani citaţi într-un articol scris în comun de Washington Post şi Direkt 36, un site ungar de jurnalism de investigaţie, conform agerpres.ro.

Peste un milion de persoane au dobândit cetăţenia ungară începând din 2011 datorită unui proces de naturalizare accelerat stabilit de guvernul naționalist al lui Viktor Orban, la putere din 2010.

Majoritatea provin din ţările vecine unde trăieşte o minoritate maghiară de două milioane de persoane, rezultatul unui tratat semnat după Primul Război Mondial ce a retrasat frontierele Ungariei, notează AFP.

Potrivit unui document al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA obţinut de Washington Post, „circa 700 de persoane non-maghiare au obţinut în mod fraudulos paşapoarte ungare autentice şi au luat identitatea titularilor originali ai acestor paşapoarte”.

Se pare că 65 dintre ele au intrat în Statele Unite şi au obţinut permisul de şedere fără viză de trei luni acordat cetăţenilor din 38 de ţări.

În ciuda cercetărilor Departamentului pentru Securitate Internă de a le descoperi şi deporta, în jur de 30 nu au fost găsite până la sfârşitul lunii octombrie.

Departamentul se teme că mai mulți criminali, inclusiv terorişti islamişti şi spioni ruşi, ar fi putut cumpăra aceste paşapoarte.

Ungaria a fost avertizată că ar putea fi „exclusă” din programul de scutire de viză dacă problema nu este rezolvată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: