Ungurii au așteptat 30 de ani pentru a-și mai vedea echipa națională de fotbal la un turneu final.

Umiliți de URSS în 1986

În 1986, maghiarii se calificaseră la Campionatul Mondial din Mexic, dar nu făcuseră mari isprăvi acolo, reușind să câștige meciul cu reprezentativa Canadei (scor 2-0) și să cedeze întâlnirile cu URSS (0-6) și Franța (0-3).

Egalul cu Islanda a deschis drumul

După trei decenii, Ungaria a revenit la o competiție majoră internațională: Campionatul European din Franța. Lucrurile au mers nesperat de bine pentru băieții lui Bernd Storck, care au jucat entuziasmant în meciul contra Austriei, câștigat cu 2-0, și au remizat cu Islanda, scor 1-1.

Au șanse să termine grupa pe primul loc

În partida cu nordicii, ungurii au fost conduși din minutul 40 (Sigurdsson – penalty) și au egalat în minutul 88, grație unui autogol înscris de Saevarsson (88).

Cu patru puncte după două etape, Ungaria este ca și calificată în optimile de finală și are chiar șanse să câștige Grupa F. În ultima rundă, maghiarii înfruntă Portugalia, iar islandezii pot să dea și ei o nouă lovitură, contra Austriei. „Suntem mândri de ceea ce am reușit până acum. Am demonstrat că nu am ajuns la acest turneu doar accidental. Nimeni nu ar fi crezut că noi putem fi liderii grupei. Este minunat că suntem în situația de a vorbi despre calificare. Avem nevoie de un egal contra Portugaliei pentru a încheia pe unul dintre primele două locuri”, a spus Balazs Dzsudzsak.

Reprezentativa țării vecine a ajuns la Europeanul din Franța prinzând ultimul tren, cel al barajului. Maghiarii au făcut parte din grupa preliminară a României, în care s-au mai aflat Irlanda de Nord, Finlanda, Insulele Feroe și Islanda, și s-au clasat pe locul al treilea.

La baraj, „roș-albii” au eliminat selecționata Norvegiei, după 1-0 la Oslo și 2-1 la Budapesta.

Vicecampioni mondiali

Perioada de aur a fotbalului maghiar s-a consumat în anii ’50, atunci când echipa națională se baza pe jucători ca Ferenc Puskas, Sandor Kocsis sau Zoltan Czibor. La Campionatul Mondial din 1954, găzduit de Elveția, Ungaria a făcut furori. În faza grupelor a zdrobit Coreea de Sud, scor 9-0, și a umilit Republica Federală Germană, scor 8-3. A urmat un alt succes răsunător, în „sferturi”, 4-2, în fața Braziliei, și același rezultat, în semifinale, în fața Uruguayului, campioana mondială în exercițiu. Astfel au ajuns maghiarii în celebra finală disputată contra Republicii Federale Germane. Ungaria a condus cu 2-0 în minutul 8, dar nemții au revenit, au marcat de trei ori și au devenit campioni mondiali.

Te-ar putea interesa și: