De cele mai multe ori, înghesuiala de politicieni pe metru pătrat dădea naștere unor situații de un comic absurd, care-i lăsau pe politicieni fără mască. Ei apăreau în fața opiniei publice ca niște împărați goi, lipsiți de empatie față de năpăstuiți, avizi doar să mai culeagă câteva voturi în plus de pe urma suferințelor oamenilor simpli.

Vă mai amintiți cu siguranță celebra fotografie cu Victor Ponta și Liviu Dragnea, care navigau prin ape tulburi „adânci” de 20 cm, întro barcă gonflabilă trasă de angajați ISU, de teamă să nu-și compromită pantofii scumpi. O fotografie care a făcut cât 1.000 de cuvinte. O imagine care a descris cel mai bine relația dintre politician și alegător. Dar de Gabriel Oprea vă mai amintiți? De vicepremierul responsabil cu gestionarea dezastrelor, care ajungea de multe ori în fața camerelor de luat vederi, înainte să sosească ambulanțele, mașinile de pompieri sau ale ISU? Ce vremuri, ce moravuri…

Mi-au displăcut întotdeauna astfel de exerciții propagandistice nesincere, heirupismul acela de fațadă, superficial și ineficient, cu origini adânc înfipte în comunism. Pe atunci, prim-secretarul PCR pe județ dădea de pământ cu factorii de decizie locali, doar pentru a demonstra că statul comunist are grijă de cetățenii săi.

Nu pot însă să nu remarc că, de la astfel de acțiuni pompieristice, am căzut în cealaltă extremă. Zilele acestea, când apele au luat din nou cu asalt mai întâi gospodăriile din Moldova și, mai nou, din Dobrogea, peste Guvern s-a așternut o liniște suspectă. Iresponsabilă. Urmăream acum două zile imaginile suprarealiste din municipiul Tulcea, când viitura a luat pe sus mai multe automobile, ce pluteau haotic. Imagini cu ministrul de Interne, Petre Tobă, nu am văzut în ultima vreme. Nici cu șefii ISU, nici cu cei au Jandarmeriei sau ai altor instituții cu atribuții în înlăturarea efectelor inundațiilor. Taman când era momentul să-l plagieze pe predecesorul său Gabriel Oprea și să vină la fața locului ca să impulsioneze intervenția autorităților, Petre Tobă a dispărut din peisaj. Ministrul de Interne s-a mulțumit să organizeze o teleconferință cu decidenții din teritoriu și cam atât. Iar asta se întâmpla acum mai bine de o săptămână.

Liderii partidelor parlamentare, care au plecat din Guvern după tragedia de la Colectiv, au început să vocifereze. Scopul lor este de a demonstra că actualul guvern de tehnocrați este un eșec, motiv pentru care este de preferat ca țara să fie guvernată de politicieni. Au pus tunurile pe premierul Dacian Cioloș, cu același populism cu care ne-au obișnuit. Despre Petre Tobă sau Vasile Dâncu, vicepremierul responsabil cu administrația locală, niciun cuvințel. De ce? Pentru că cei doi sunt reprezentanții Sistemului pe care politicienii îl vor perpetuat, în ciuda faptului că este total ine ficient. Adevărul este că vinovați pentru amorțeala instituțiilor statului sunt tot politrucii aterizați pe posturi de ministru în urma unor negocieri politice. Unii dau vina pe niște tehnocrați care au zilele numărate în Guvern…

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor

Te-ar putea interesa și: