Evenimentul Zilei > International > Unchiul președintelui sirian al-Assad va fi judecat în Franța pentru corupție
Unchiul președintelui sirian al-Assad va fi judecat în Franța pentru corupție

Unchiul președintelui sirian al-Assad va fi judecat în Franța pentru corupție

Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad urmează să fie judecat la Paris pentru construirea unui adevărat imperiu imobiliar în Franța cu fonduri deturnate de la statul sirian.

Prima ședință de judecată va avea loc astăzi 9 decembrie 2019.
Rifaat al-Assad, supranumit „măcelarul din Hama” pentru  reprimarea violentă a unei revolte care a avut loc în centrul Siriei în 1982, este cercetat în Franța încă din anul 2014.
În acest an, un magistrat de investigații a dispus ca acesta să fie judecat pentru spălare de bani în formă continuată, prin construirea unui portofoliu de proprietăți în Franța, în valoare de 90 de milioane de euro.
Totuși, banca acuzatului va fi goală: în vârstă de 82 de ani, fratele mai mic al fostului președinte sirian, Hafez al-Assad, nu va asista la proces „din motive medicale”, au declarat avocații săi pentru AFP.
Procesul, programat a avea loc până pe 18 decembrie, se referă la presupuse infracțiuni săvârșite între anii 1984 și 2016, inclusiv fraude fiscale în formă agravată și deturnări de fonduri ale Republicii Siriene.
Fostul vicepreședinte sirian, Rifaat al-Assad, a părăsit Siria în 1984, după ce a declanșat o lovitură de stat care a eșuat împotriva fratelui său Hafez, tatăl lui Bashar. Acesta din urmă a condus Siria din 1971 până în 2000.
După ce a ajuns în Europa, stilul de viață excentric al lui Rifaat al-Assad, cu patru soții și 16 copii, a atras atenția multora.
Conform datelor oficiale, printre proprietățile sale din Franța se află două case în Paris, dintre care una are 3.000 de metri pătrați, precum și o fermă, un castel și 7.300 de metri pătrați de spații de birouri în orașul Lyon.
Alături de familia sa, fratele fostului președinte sirian deține un portofoliu imens de 507 de proprietăți în Spania, evaluat la aproximativ 695 de milioane de euro, conform documentelor legale spaniole. Toate proprietățile sale din această țară au fost confiscate de autorități în 2017.