Imaginile sunt montate dintr-o știre a postului Rusia 1 care descrie discuțiile dintre liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa,de la Minsk.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, liderul rus Vladimir Putin și preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au discutat la Palatul Independenţei din Minsk, pentru a semna un document asupra rezolvării conflictului din Ucraina.

La încercarea de găsile a unei soluții pentru Ucraina a luat parte și preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Ieri seară, în timpul discuțiilor, după ce televiziunea din Rusia a publicat imagini cu cei patru lideri, pe rețele sociale a început să circule un montaj video în care, aparent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko îi trage scaunul de sub fund liderului de la Moscova, în timp ce poartă o discuție aprinsă cu Angela Merkel.


VIDEO: Montajul postat pe youtube de canalul de știri despre UcrainaMontajul video a fost plasat pe youtube, pe canalul News Ukraine și de aici a fost distribuit pe Facebook de sute de persoane. În România, numai una dintre distribuiri, de pe pagina jurnalisului Cristi Dorombach, a fost vizualizată în câteva ore de peste 10.500 de persoane. Ulterior au apărut mai multe variante ale montajului.
Gestul pe care îl sugerează montajul video care a devenit viral pe rețele sociale nu s-a produs însă în realitate, chiar cei care au comentat montajul sesizând că este vorba de imagini derulate in sens invers, pentru a sugera acest gest.
Imaginile difuzate de agentiile de presă rusești descriu situația, așa cum a fost în realitate. Putin a vrut să se așeze pe scaunul de care se sprijinea Lukașenko și a tras de el.