Un urs care şi-a făcut apariţia două nopţi la rând pe străzile municipiului Suceava, străbătând, practic, oraşul din – tr-un capăt în altul, a stârnit panică printre localnici. Numeroase persoane au sunat la numărul de urgențe 112 și au sesizat că au dat nas în nas cu animalul, însă autoritățile nu prea au dat importanță cazului. „Mergeam pe stradă când l-am observat că se deplasa paralel cu mine, în dreapta. La început nu mi-am dat seama ce e, mă gândeam ce ar putea fi ăla aşa de mare. Apoi a sărit gardul şi mi-am dat seama – ăsta e un urs”, a povestit Ştefan Macedon Gheorghiţă, un sucevean care s-a întâlnit cu ursul când a ieşit dintrun club din oraş.

Toți șefii, la raport

Iniţial, s-a crezut că apelanţii la 112 glumesc sau au consumat prea mult alcool, abia după ce s-au adunat mai multe sesizări şi au apărut fotografii pe reţelele de socializare cazul a fost luat cât de cât în serios. În noaptea de duminică spre luni, o patrulă de jandarmi a stat ore în șir pe o stradă pe care s-a semnalat prezența ursului, însă oamenii legii nu au dat de animal.Cum gluma s-a îngroşat, ieri, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, a convocat o şedinţă de urgenţă, la care au fost chemaţi o sumedenie de şefi de instituţii responsabile, de la Poliţie, Jandarmerie şi până la Garda de Mediu, Direcţia Silvică, Direcţia Sanitar Veterinară sau Comisariatul de Regim Silvic şi Vânătoare.

Veterinarii au program fix

Jandarmii şi poliţiştii au fost mobilizaţi în patrule suplimentare, până la găsirea ursului. Dacă vor da de animal, aceştia ar urma să alerteze celelalte autorităţi. O altă concluzie a întâlnirii a fost că în Suceava există un singur medic veterinar care deține o pușcă cu tranchilizant pentru urși. Medicul veterinar, care lucrează la adăpostul de câini al municipiului Suceava, a fost contactat telefonic de membrii comisiei, însă acesta a transmis că după ora 16.00 nu îşi poate alerta şi colegii de echipaj, care se află în timpul liber. Până la rezolvarea acestor mărunțișuri legate de timpul liber, prima problemă a autorităţilor este să dea de urs.

De unde vine animalul

Un amănunt important este că un urs nu prea avea cum ajunge în Suceava din sălbăticie. De zeci de ani, în pădurile de pe o rază de câteva zeci de kilometri, personalul silvic nu a mai semnalat prezența vreunui urs. Cu atât mai mult cu cât martorii vorbesc despre un urs de talie mică, în vârstă de aproximativ 2 ani, deci este și mai improbabil ca acesta să fie venit din sălbăticie. În aceste condiții, o variantă care nu poate fi exclusă este ca ursul să fi fost achiziționat ilegal și ținut în captivitate, de unde a fost scăpat sau eliberat